Покрай пандемията от коронавирус, която промени из основи начина ни живот, открихме много неща за себе, които в нормална ситуация не е имало как да разберем. Някои от тях са отрицателни, но има и много положителни.

Пандемията от коронавирус, хората и позитивните промени

Как пандемията промени хората

Позитивната страна на нещата

Ново проучване във Великобритания показва какво е било отношението към домашните любимци. То е направено от Националната асоциация на домовете за кучета и котки и е обхванало над 130 такива домове.

Проучването е установило, че хората в Обединеното кралство са много по-склонни да изоставят котката си, отколкото кучето, пише Daily Mail. По време на карантината там са изоставени със 17% повече котки, отколкото обикновено. За кучетата този процент се е покачил с осем на сто от средната норма.

Снимка 497242

Източник: iStock

Възможно е тази тенденция да се дължи на опасенията, че котките могат да предадат заразата от Covid-19, въпреки че няма доказателства, че животните разпространяват вируса. Друго обяснение са финансовите затруднения на собствениците, свързани с икономическите последствия от пандемията.

Коронавирусът, домашните любимци и няколко важни съвета към стопаните

Как да се грижим за домашния любимец по време на коронавирус

Няколко ценни препоръки, които да спазваме

Добрата новина е, че много от изоставените домашни любимци могат скоро да си намерят нов дом. Проучването е установило 35% увеличение на хората, които искат да приберат отново котка или куче.

Дейвид Боулс, управител на Асоциацията на домовете за кучета и котки, обяснява предпочитанието към кучетата с факта, че по време на затварянето вкъщи заради пандемията хората са искали да имат другар и са го виждали именно в кучето. Явно поговорката, че кучето е най-добрият приятел на човека, отново се оказва вярна. 

Кучетата, продължителността на живота на стопаните им и как ни помагат да живеем по-дълго

С куче живеем по-дълго

Как четириногите ни лекуват