Пандемията промени живота на цялото човечество. Нищо не е същото - начинът на работа, на забавление, на пазаруване, на пътуване... А може би и хората вече не са същите.

 Пандемията, тревожността в следствие на COVID-19 и границите на нормалното й изпитване

Пандемията - тревожим ли се повече от нормалното

Как да разберем дали не прекаляваме

Заедно с всички негативни последици от затварянето на света, социалната изолация и прекъсването на какъвто и да било нормален живот, има и позитивни. И не говорим за природата и замърсяването, което, разбира се, е изключително важно.

Говорим за промяната в мисленето, за преосмислянето на живота, за промяната на нас самите към по-добро.

Снимка 495584

Източник: iStock

Допитването във Великобритания, обхванало 2000 души, показва интересни резултати. 56% от тях са преосмислили живота си и са се зарекли да го променят към по-добро. Например, да станат по-близки със съседите си, да подкрепят малкия бизнес и да даряват на хората, които нямат, пише Daily star.

Почти 47% казват, че са се научили да оценяват малките неща в живота, а 52% са започнали да уважават работата на местни общности. Повече от 1/4 от анкетираните доброволно са се включили в благотворителна акция по време на пандемията, а всеки десети от тях го е направил за първи път.

Италия, buchette del vino и традицията, която се възроди покрай пандемията

Италианската традиция, която пандемията възроди

Всяко зло за добро

Други положителни промени включват подобряване на баланса между професионалния и личния живот, повече физически упражнения и грижи за здравето като цяло.

Също така се оказа, че 2/5 се тревожат за това как децата им ще ги запомнят. Около половината (47%) искат да бъдат запомнени като благодетели, което със седем процента повече от ерата преди Covid.

COVID-19, Институт за психично здраве и развитие, Ваня Матанова, човешкото поведение при пандемия и обяснението на психолозите

Пандемията – свръхреагиращи или подценяващи сме

Какво казват психолозите у нас

Допитването е направено по поръчка на организацията Remember A Charity, за да отбележи седмица "Remember A Charity" от 7 до 13 септември. Това е ежегодна седмица за осведоменост, която насърчава хората да дарят за благотворителност.