И да имаме, и да нямаме котка, вероятно сме наясно, че едни от любимите им вещи са кутиите. Колкото и скъпо легло да купим на котката си, тя пак ще иска да легне в кашона от него. А ето и на какво се дължи тази мания на мъркащите домашни любимци.

Сигурност

Кутиите са един вид убежища за котките, в които намират сигурност и уединение. Те имат инстинкт да се крият, когато се чувстват под заплаха. В тесни и затворени пространства просто се чувстват по-комфортно. При котките, които си имат кашон за криене, нивата на стрес са значително по-ниски, установяват учени.

А от кашона могат дискретно да надничат какво се случва навън, без ние да виждаме какви ги вършат. Това отново е инстинкт - котката е хищник, който се залага на скришно място, за да дебне своята жертва. В повечето случаи в тази роля е нейният стопанин, но това е друг въпрос.

Снимка 434433

Източник: iStock

Затова, ако ни предстои да си вземем коте у дома, добре е да му осигурим поне една кутия, в която да може да се крие, когато усети, че има нужда. Така може да си спестим момента с криенето под леглото с дни, докато се адаптира към новата среда.

Уединение

Котките далеч не са толкова социални животни, колкото кучетата. В повечето случаи ние търсим тяхното вниманиеа не те нашето. А когато на тях просто им писне от нас, влизат в кутията си и това е ясен знак, че имат нужда да бъдат сами. Знак, който е добре да разбираме, за да не си навличаме гнева им.

Забавление

Ние може да не намираме нищо забавно в един най-обикновен кашон, но котките са на съвсем друго мнение. Все пак, те имат и друго любимо занимание - да се наместват на всевъзможни места, където ни изглежда невъзможно да се съберат.

Но мъркащите домашни любимци показват завидни умения, с които успяват да се позиционират в кутия, двойно по-малка от тях. А дали им е удобно - това само те си знаят.

Снимка 434420

Източник: iStock

Драскане

Едно от най-неприятните последствия от това да имаш котка е, че тя много обича да си остри ноктите навсякъде. И ако искаме това да не се случва върху дивана, по-добре да й осигурим един кашон. Той е перфектен и за тази цел, а нас поне няма да ни боли сърцето, когато чуваме как го раздира с нокти.

Когато драскат с малките си лапи, котките маркират и със своя аромат. Затова със сигурност ще искат да отбележат, че тази кутия е точно тяхна. А, между другото, става и за дъвчене.

Снимка 434434

Източник: iStock

Топлина

Знаем, че котките обичат да им е топло. А когато се сгушат в своя кашон, те са една идея по-изолирани се чувства по-комфортно, пише Wired.

Затова и кутиите са перфектните легла. Нужно е само да сложим едно одеяло и нашата котка със сигурност ще оцени подобаващо удобството, което сме й осигурили.

Котките, часовете, които прекарват в сън, и защо са толкова много

Защо котките спят толкова много

В природата им е

Миризма

Домашните котки са наследници на своите диви прародители. А те са живяли на открито, сред природата, където има дървета. Затова се смята, че миризмата на картонените кутии им наподобява на тази на дървесина и те се чувстват в естествена среда.