Знаем, че котките са изключително независими същества. Те могат успешно да се грижат за себе си - да се снабдяват с храна и да се забавляват индивидуално, при това часове наред.

Котките, опитомяването им от хората и как се е променил мозъкът им

Как се променят котките, за да станат домашни любимци

Не искаме много от тях

И макар и привидно да изглежда, че котката не обръща особено внимание на чуждото присъствие - било то човешко, или това на други животни, оказва се, че не е точно така. Всъщност, котките обръщат много повече внимание, отколкото си мислим, на всичко, което ги заобикаля.

Според ново проучване, котките не само че усещат присъствието на други котки, но дори разпознават имената на тези, с които живеят.

А най-любопитното е, че знаят имената и на хората, които ги отглеждат.

Снимка 575143

Източник: iStock

За да стигнат до подобни открития, изследователи наблюдават отделни екземпляри, които живеят в райони, обитавани от множество котки, най-вече домашни.

По време на проучването изследователите показват на всеки домашен любимец снимка на котка, която е част от нейното семейство. Докато показват изображението, на котката се пуска запис на гласа на собственика, който произнася името на котката от снимката - и след това съвсем друго име.

Те открили, че домашните котки прекарват повече време в гледане на изображението, когато собственикът им е казал грешно, непознато име, отколкото когато е произнесъл истинското име на животното.

Дори нещо повече - изследователите отбелязват, че котките, които са живели по-дълго време със семейството, се съсредоточават в снимката и задържат вниманието си към нея по-дълго време, когато името и изображението на котката не съвпадат.

Снимка 575141

Източник: iStock

И макар да са необходими допълнителни проучвания, за да се разбере как точно котките правят асоциацията име-лице, изследователите имат няколко хипотези. Според тях домашните котки демонстрират по-дълго време на съсредоточаване, защото са свикнали да наблюдават своя собственик и да го чуват да произнася определени имена.

Докато при котките, живеещи на улицата, това е доста по-трудно - те са свикнали да чуват множество имена, с които се обръщат към тях различните минувачи, пише marthastewart.com.

Котките, норвежка горска, руска синя и кои са най-красивите породи

Най-красивите породи котки

И тези, на които симетрията не им е силната черта

А и според изследователите, вероятно броят на котките, живеещи заедно, също оказва своето влияние - повече котки на едно място означава по-малко възможности за "лични" взаимоотношения и, съответно, по-ниска вероятност за асоциация между име и идентичност.