2021 г. определено бе успешна за изследването на Космоса и ни приближи още една стъпка напред до цели като Луната и Марс чрез новите научни открития какво се случва отвъд орбита на нашата планета.

Космосът, Международната космическа станция, MicroAge и експериментът с човешки клетки

В Космоса ли се крие тайната на човешкото стареене

Нов интересен експеримент

Затова и напълно логично очакванията ни за 2022 г. са доста високи. А предварителната заявка е, че космическите агенции и частни компании ще успеят отново да надхвърлят себе си, гарантирайки вълнуващи открития и кадри. Ето какво да очакваме през тази година.

През 2022 г. очакваме първите снимки и научни данни от мегателескопа James Webb, който без изстрелян по Коледа. Необходими са му обаче шест месеца, за да започне да функционира ефективно - ако разгъването му и осигуряването на защита от слънчевите лъчи са успешни разбира се.

Снимка 555113

Източник: Twitter / Space.com

През юни или юли очакваме първите кадри, с които ще надникне в атмосферите на екзопланетите и ще погледне по-дълбоко във Вселената от всякога.

NASA, James Webb Space Telescope и подготовката за изстрелването на най-скъпия телескоп

Какво може да се обърка с телескопа за 10 милиарда долара

Подобаващ завършек на годината

Марс беше горещата точка на космическите изследвания през 2021 г. и това няма да се промени и през настоящата. През следващите месеци ще ни вълнуват новите полети на хеликоптера Ingenuity над повърхността на Червената планета, както и началото на изследванията на марсохода Perseverance на интригуващите останки от древна речна делта на Марс, започващи през лятото.

Снимка 528329

Източник: iStock

Пробите, събрани там, биха могли да разкрият дали на Марс присъстват органични молекули, свързани с признаци на живот, или дори микрофосили.

Nasa, Марс, роувърът Perseverance и новите кадри от повърхността на Червената планета

Най-добрите кадри от Марс досега

Приключенията на Пърси

Първият европейски роувър ExoMars Rosalind Franklin, който се очаква да излети през септември, също ще ни представи интересни открития. Дотогава обаче ще минат девет месеца, през които ще лети до Червената планета.

Очаква се апаратът да кацне в Oxia Planum - област северно от марсианския екватор, съдържаща слоеве от богати на глина минерали, образувани във влажни условия преди 4 милиарда години. Основната му мисия ще е да търси признаци на живот до два метра дълбочина и да изследва водата.

Юпитер също ще попадне в обсега на космическите изследвания благодарение на телескопа на NASA Juno. Той е в орбита на планетата от 2016 г., а през септември се очаква да се насочи към една от луните й - Европа. За нея се смята, че под ледената й покривка може да се намира голям океан, който да създаде подходящи условия за живот.

През август американската космическа агенция ще изстреля и кораба Psyche, който ще полети на четиригодишно пътуване до неизследван досега космическия свят в главния астероиден пояс между Марс и Юпитер.

Акцент на мисията е богат на метал астероид, който може да е остатъчно метално ядро ​​от планета или парче първичен материал, който никога не се е стопил. Очаква се събраната информация да помогне на астрономите да научат повече за формирането на Слънчевата система.

За септември пък е планиран умишленият сблъсък на космическия кораб DART в астероид, летящ към Земята, с цел промяна на неговата траектория на движение. Тестът за двойно астероидно пренасочване ще бъде насочен към Диморфос, малка луна, обикаляща около земния астероид Дидимос. Това ще бъде първата пълномащабна демонстрация на този тип технология, припомня CNN.

NASA, астероидите, DART и новата важна мисия на космическата агенция и SpaceX

NASA и SpaceX ще спасяват Земята от астероиди

Ето какъв е планът

Луната също ще е обект на сериозен интерес през 2022 г. Индийската организация за космически изследвания ще изпрати своя космически кораб Chandrayaan-3. Японската агенция за аерокосмически изследвания също се очаква да стартира мисия за изследване на Луната през 2022 г. - Smart Lander. 

Русия също ще се запише със своята мисия Луна-25 през 2022 г., която ще бъде първата на страната от 1976 г. Тя ще кацне близо до южния полюс на Луната в кратера Богуславски, носейки научни инструменти и камери за изследване на околностите.

NASA, Artemis, мисията до Луната и за кога се отлага

Мисията до Луната се отлага

Какви са причините и новите срокове

Разбира се, няма как да пропуснем и луната мисия Artemis на NASA и SpaceX. Тя е планирана за 2025 г., но в следващите месеци ще се проведат стрес тестове и т.нар. "мокра репетиция" - подготовка на всички за изстрелването на космическия кораб, без то да се състои. За пролетта е планирана и безекипажна мисия.