Плановете на NASA за следващите няколко години са наистина вълнуващи и включват както кацане на Луната, така и изследване на Марс и разкриване на все повече от неизвестните, които Космосът крие и до този момент.

NASA, Луната и ще изгради ли космическата агенция ядрен реактор на спътника на Земята

Смелите планове на NASA за Луната

Нова голяма крачка за човечеството

А подобаващ завършек на тази изпълнена с мисии година ще постави изстрелването на най-скъпия телескоп, създаван някога. След малки премеждия в процеса на създаването му, James Webb Space Telescope вече е напълно готов да полети извън орбита на Земята. Заради метеорологичните условия обаче изстрелването се отлага от 24 декември за не по-рано от 25 декември.

След броени дни най-голямата и най-мощната космическа обсерватория, строена някога, на стойност 10 милиарда долара ще полети в Космоса в борда на 15-етажна ракета. И ако всичко върви по план, се очаква да доведе до истинска революция в астрономията. А изстрелването изглежда е по-лесната част.

Това, с което телескопът Уеби, както му викат на галено, се отличава от всички други още на пръв поглед, е огромното огледало с ширина 6.4 метра, съставено от 18 плочи с формата на пчелна пита със златно берилиево покритие. Този елемент е прекалено голям, за да се събере в която и да е съществуваща ракета, затова от NASA са стигнали до единственото възможно решение - да го сгънат и след това да се разгъне в Космоса.

Това обаче е доста рискована маневра, която от космическата агенция не са правили досега. Затова и са в готовност при възникнал проблем - някоя част не иска да се отвори или се счупи, да изпратят астронавти, които да я поправят или подменят. Защото провал би им струвал прекалено скъпо - не само 10-те милиарда долара, но и години усилен труд.

Webb е десетилетен проект на NASA, Европейската космическа агенция и Канадската космическа агенция. Редизайнът, техническите грешки и екстремните метеорологични явления многократно забавяха финализирането на проекта и вдигнаха цената му многократно от първоначалните 500 милиона долара.

По изчисления на учените, целият процес по калибриранe и заемане на правилната позиция на телескопа ще отнеме около шест месеца, като само за разгръщането са предвидени две седмици.

Първото и най-важно е разтварянето на слънчевия щит, защото телескопът се нуждае от защита от иначе изгарящите лъчи. Целта е да се постигне екстремно ниската температура от -193 градуса. 

Системата за разгъване е повече от сложна. Tя се състои от 140 механизма за освобождаване, 70 панти, осем двигателя, 400 макари и 400м кабел. При никоя от частите няма резервен вариант - така Уеби има общо 344 опции за провал. Защото без слънчев щит няма и функционираща обсерватория.

Ако всичко проработи както трябва, желаната температура трябва да се постигне за два месеца. Тя е необходима на обсерваторията, за да може с висока чувствителност да открие дори най-слабата топлина на далечни звезди и планети в Космоса, предава Business Insider.

Aко слънчевият щит успее да се разтвори правилно и започне дa изпълнява функцията си, телескопът трябва да разгърне и статив, на който се държи второто огледало, след което да се отворят и две клапи с основните огледала.

NASA, James Webb Space Telescope и какво се случва с най-големия телескоп на космическата агенция

Какво се случва с телескопа за "лов на извънземни"

Чакаме интересни открития

При успешно преминава и през тези стъпки са необходими пет месеца преди Уеби да започне да прави научни изследвания - три, за да подравни огледалата и два, за да калибрира научните инструменти. Едва тогава инженерите от САЩ, Канада и Европа ще могат да си отдъхнат с облекчение.