Преди няколко дни Обсерваторията за слънчева динамика на НАСА (SDO) се натъква на едно доста мащабно явление, което е причината в момента Слънцето да изглежда така, сякаш в него има дупка.

Странната гигантска планета, която може напълно да промени разбиранията ни за Космоса

Странната гигантска планета, която може напълно да промени разбиранията ни за Космоса

Всичко се поставя под съмнение

Според учените т.нар. "коронална дупка" с размерите на 60 като нашата планета, се е "отворила" в повърхността (короната) на Слънцето.

Въпреки името, което носят, короналните дупки всъщност не представляват точно дупки. Те са по-скоро хладни области, които изглеждат по-тъмни на ултравиолетови и рентгенови изображения. Как обаче се появяват те?

Нашата звезда представлява гигантски магнит. Направена е от плазма, или газ, който е толкова горещ, че разделя атомите на положително заредени йони и отрицателно заредени електрони, които се движат независимо един от друг. Когато тези частици се движат много бързо, те създават магнитни полета, които се преплитат и се връщат обратно към Слънцето.

Короналните дупки обаче всъщност са области, в които магнитните полета не се връщат обратно към нашата звезда. Вместо това, магнитното поле изтича от атмосферата ѝ в космоса. Затова и короналните дупки са с по-ниска температура и плътност.

Въпреки че са мащабни и създават илюзията, че в Слънцето се е появила истинска дупка, короналните дупки не са повод за безпокойство и дори не могат да бъдат видени с просто око.

Как една чанта стана спътник на Земята

Как една чанта стана спътник на Земята

Една любопитна космическа история

Според експертите настоящото явление е вероятно да доведе до геомагнитна буря, но нищо по-сериозно от това. Засега те не могат да кажат със сигурност колко време ще се задържи короналната дупка, но допускат, че може и да е за повече от 27 дни, пише BBC.