Малка злополука по време на скорошна космическа разходка извън Международната космическа станция доведе до нов обект в нощното небе - чанта с инструменти, която сега обикаля около Земята пред космическата станция, сякаш подигравайки се на астронавтите, които са я изпуснали.

Изследователи откриха "изтичане" от ядрото на Земята - сърцевина на нашата планета

Изтича ли ядрото на Земята (и трябва ли да се притесняваме)

Явно винаги ще има изненади

По време на космическа разходка на 1 ноември астронавтите Жасмин Могбели и Лорал О'Хара извършват работа извън Международната космическа станция (МКС), когато случайно оставят чанта с инструменти да се отдалечи толкова, че да не може бъде достигната. Чантата с инструменти, която обикаля около Земята със същата скорост от 28 000 километра в час като МКС, официално е регистрирана като изкуствен спътник на Земята 58229 / 1998-067WC с орбитални параметри 415 на 416 километра, според EarthSky.

Магнитудът на обекта (мярка за неговата яркост) е +6 и е приблизително една минута пред космическата станция. При +6-та величина чантата с инструменти е малко под границата на видимост с невъоръжено око.  Но ако сме любопитни за изгубените инструменти, вероятно можем да видим чантата с чифт бинокъл или малък телескоп, в зависимост от времето и условията на околната светлина.

Снимка 641870

Източник: iStock

Това не е първият път, когато астронавтите в космоса губят инструментите си, докато са вързани към външната страна на космическата станция. Съвсем наскоро през 2009 г. орбитална чанта с инструменти срещна огнената си смърт в земната атмосфера, след като се изплъзна на астронавта на НАСА Хайдемари Стефанишин-Пайпър почти девет месеца по-рано.

Чантата с инструменти вероятно не представлява заплаха за орбиталната космическа станция, но нарастващото количество космически боклук в околоземната орбита увеличава риска от сблъскване с космически кораб и причиняване на щети.

Eau de Space - парфюмът с аромат на Космос

Как мирише Космосът

Един нов парфюм дава отговор и на този въпрос

Очаква се до март 2023 г. новият спътник на Земята да намали височината на орбитата си и да изгори в атмосферата. Но засега чантата преследва в космоса двойката астронавти, които са я загубили.