Ноември традиционно е месец за борба с рака на простата, затова и сега обръщаме по-голямо внимание на това заболяване, което e второто най-често срещано онкологично при мъжете. Добре знаем колко е важна превенцията му и редовната профилактика, но също толкова важно е да знаем и кои са рисковите фактори, които повишават възможността да чуем тази диагноза.
Ново изследване на учени от Stanford University за пореден път доказва пряка връзка между използването на конкретни пестициди в земеделието и увеличаването на случаите на рак на простатата. Данните са за САЩ и за периода от 1997 до 2006 г. и за използването през него на общо 295 различна вида химикали при отглеждането на различни земеделски култури.
Няколко години по-късно, от 2011 до 2020 г., изследователите търсят отговор на въпроса дали в районите с по-висока употреба на пестициди се наблюдава и увеличение на случите на рак на простатата. И установяват, че мъжете, които са изложени на влиянието на 22 различни вида пестициди имат по-висок риск от диагностициране с онкологичното заболяване от тези, които не спадат към тази рискова група.
Източник: iStock
Новото е, че 19 от използваните в земеделието пестициди никога досега не са свързвани с рака на простатата и увеличения риск от смъртност в следствие на него. Подчертават се и важната подробност, че заради мода или заради желание за здравословен начин на живот се консумират все повече соеви, царевични, овесени и пълнозърнести продукти. А тези култури са най-често обработваните с различни пестициди.
Често голямо количество от вредните химикали се открива и в някои конкретни плодове и зеленчуци, които спадат към т.нар. Dirty Dozen - спанак, ягоди, череши, боровинки, кейл, праскови, нектарини, круши, ябълки. И това се случва не само в САЩ, а по целия свят, затова бихме могли да приемем, че изводите от това изследване са общовалидни. С условието, че зависи къде какви точно пестициди се използват.
Източник: iStock
А и от години учените от института Johns Hopkins алармират, че случаите на рак на простатата в световен мащаб са до голяма степен свързани с излагането и употребата на различни химикали, сред които и те посочват пестицидите. Освен за това конкретно онкологично заболяване, те имат роля и в увеличаването на случаите на рак на мозъка, бъбреците, лимфната система и кръвта, обяснява Daily Mail.
Според твърденията на различни организации, почти цялата продукция от култури като царевица и овес, която се обработва с пестициди, не е за консумация от хора. Но се смята, че един малък процент от нея все пак стига до храната ни. А единственото, което ние като потребители можем да направим, е да избираме продукти само от проверени източници от биологичното земеделие. И, разбира се, да имаме доверие на регулаторните и контролни органи.