Протеините, наричани още и белтъчини, са сред основните хранителни вещества, които трябва да си набавяме редовно и в достатъчно количество, за да бъдем здрави и да функционираме нормално. Техните източници са много, но като цяло се делят на растителен и животински протеин.

Оскъдно хранене, малко протеин и кои са навиците, с които вредим на метаболизма

Навиците, с които саботираме метаболизма

Кои грешки да не правим

Животинският се съдържа в месото, яйцата и млечните продукти. Но ако по някаква причина сме решили да се въздържаме от тях в ежедневното си меню, то задължително трябва да им намерим правилните заместители, с които да си набавяме протеин.

И стигаме до веган алтернативите. Не е задължително да спазваме този начин на хранене, за да заложим на конкретните храни, богати на растителен протеин. Можем да ги използваме за разнообразяване на менюто или като допълнение към месните и млечни продукти. Важно е обаче да знаем кои са те и колко са полезни за нас.

Снимка 549302

Източник: iStock

Конопено семе

С две или три супени лъжици (около 30 г) си набавяме цели 11 г протеин. Освен това е страхотен източник на важните аминокиселини омега-3 и омега-6.

Киноа

В 100 г от нея има 14 г протеин и много ползи за здравето.

Леща

В една чаша от нея, независимо от кой вид ще изберем, се съдържат 18 г протеин, което си е страхотна причина да я включваме често в менюто си.

Снимка 549303

Източник: iStock

Нахут

И той не е за подценява, защото съдържа 14.5 г протеин за една чаша количество. Можем  да го използваме в различни рецепти, а от водата му да направим аквафаба -  веган версия на яйчни белтъци.

Бобови

Е, тук вече сме в тежката категория, защото в една чаша боб се съдържат 28.5 грама протеин. А добра идея освен да го ядем на супа и яхния е и да го добавяме към различни салати.

Фъстъчено масло

В две супени лъжици има осем грама протеин, което го прави идеално допълнение към закуската ни.

Снимка 549304

Източник: iStock

Тиквени семки

Спокойно можем да замени слънчогледовите с тях, защото в 100 г има завидните 30 г протеин. Но все пак е добре да не прекаляваме с количеството.

Протеините, растителният протеин, ползите за здравето и как ни помага да живеем по-дълго

Протеинът, с който живеем по-дълго

Какво задължително да присъства в менюто ни

Чия

Тази суперхрана съдържа 4.4 г протеин за 28 г количество. Освен това е богата на фибри, витамини, минерали и омега-3, предава Espresso Communication.