През последните няколко дни в редица медии усилено се говори за един вид гъсеница у нас или т.нар. борова процесионка. "Внимание! Нашествие на опасни гъсеници у нас", "Опасни гъсеници тровят както деца, така и кучета", "Боровата процесионка е много опасна, пазете се", са само някои от заглавията, които чуваме и четем.

"Мога да ви кажа само, че реално това, което се разразява по медиите, всъщност е търсене на сензация. Няма нищо страшно в това животно. От хиляди години се среща в България. Не е първата година, в която има каламитет с масово размножаване. Реално в момента ситуацията е много по-тежка в района на Северна Гърция, където всяко второ дърво има гнездо на борови процесионки", обяснява ентомологът от Национален природонаучен музей доцент Николай Симов.

Какво представлява боровата процесионка

Боровите процесионки (Thaumetopoea pityocampa) са нощни пеперуди от семейство Thaumetopoeidae. Дължат името си на факта, че гъсениците се движат една след друга (в процесия) и се хранят с иглолистни. Боровите процесионки не са инвазивни, те са местен вид с ареал, включващ цялото Средиземноморие.

Снимка 661715

Източник: iStock

Доцентът Симов разяснява, че пеперудата снася яйцата си на боровете, излюпват се младите гъсеници и те си оформят гнезда, които са много характерни за тях - приличат на паяжини. Гнездото обхваща част от клонче или няколко клончета. Самите малки гъсеници са скрити в него, като по този начин се пазят от хищници и паразити.

Веднъж щом са готови да какавидират, те напускат гнездото, като слизат на земята в търсене на мека почва. Това е и моментът, в който най-често биват забелязвани. Тогава се срещаме и ние с тях.

"Като всяко животно, и тази гъсеница се опитва да се предпази. И по този начин, когато я докосваме, рискуваме да получим алергична реакция най-вече от фините косъмчета, които са по нея, а и от веществата, които тя отделя", казва доцент Симов.

Снимка 661716

Източник: iStock

При докосване, тъпкане, боцкане и всякакво друго дразнене, гъсениците отделят токсин, наречен тауметопеин, който причинява тежка форма на уртикария. Казано накратко, уртикарията е алергична реакция с тежки обриви, сърбеж и зачервяване, ни обяснява и Станислав Тодоров, който е студент със специалност "География" в СУ "Св. Климент Охридски" и от над 10 години има засилен интерес към насекомите, най-вече пеперудите.

Колко опасни могат да бъдат за хората боровите процесионки

Станислав обяснява, че контактът с процесионките може да е директен или аерогенен. Директният контакт според него означава да сме докосвали гъсениците или гнездото на вида без предпазни средства. Аерогенният се получава при изпускането на миниатюрните косъмчета на гъсениците. Те могат да се забият навсякъде по тялото, като дори минават през дрехите и обувките. Наподобяват риболовни кукички с контра, които се вадят трудно.

Снимка 661710

Източник: iStock

"Реакцията може да бъде зачервяване на кожата, силен сърбеж при повечето хора, които са склонни към по-тежки алергични реакции", споделя доцент Симов, като уточнява, че в съвременното общество все повече хора страдат от различни видове алергии. "Една от причините е, че вече нямаме толкова контакт с природата, или пък няма паразити достатъчно в тялото, които да се ангажират в нашия имунитет."

Разбира се, ако човек е по-чувствителен и алергичен, може да има по-тежка реакция - когато ги докосва или когато попадне много близо на място, в което има голямо струпване на гъсеници, и инхалира по някакъв начин косъмчетата. Най-често обриви се образуват по шията, лицето и ръцете. Спорадично може да се появят и на други места, в зависимост от това дали са проникнали косъмчета през дрехите.

"Естествено, обривите са придружени от сърбеж и болка, неизбежно е. Те би трябвало да отшумят до няколко седмици", разяснява пък Станислав.

Снимка 661713

Източник: iStock

Колко опасни могат да бъдат за домашните любимци гъсениците

Доцент Симов обръща внимание, че за разлика от хората, повечето животни се учат на принципа "проба-грешка".

"Колкото и да ни изглежда умно нашето куче, всъщност то е значително по-глупаво от дивите си предшественици. И не е свикнало с идеята, че трябва да оцелява. В този случай то не се съобразява с наличната предупредителна окраска на гъсениците, затова ги души, закача с лапа и т.н."

Доцентът обръща внимание, че при по-близка или директна среща с процесионката обикновено следва кихане, секрети от носа и устата, понякога повръщане, търкане с лапа и т.н., което е съвсем естествена реакция от страна на животното.

Снимка 661712

Източник: iStock

Както при хората обаче, организмът на всеки домашен любимец реагира по различен начин от близката си среща с боровата процесионка. Контактите между гъсениците и домашните любимци могат да бъдат и фатални, ако животното е предразположено към алергии. Някои от по-тежките симптоми при домашните любимци са некроза и окапване на част от езика, конвулсии, а при по-тежки случаи може да се стигне до смърт.

Колко опасни са за дърветата

Към настоящия момент боровата процесионка се среща до около 1200-1300 м надморска височина, като основният проблем се наблюдава най-вече в горите. Според доцент Николай Симов боровата процесионка се влияе пряко от климатичните условия, като една по-мека зима и по-топло лято е предпоставка за увеличаване на популациите на определени места. Подобен климат всъщност отслабва съпротивителните сили на дървото, а всяко дърво има такива химични отговори, които пресират по някакъв начин паразитите.

"Природата няма незаети ниши. В момента, в който един каламитет от борови процесионки има някакъв пик, той винаги води до спадането на техния брой. Било от болести, било от паразити. Винаги ще има намножаване на паразитите, които ще контролират техния брой. Така че каламитетът на борова процесионка не е нещо, което е свръх страшно и за което може да кажем, да има някакви сериозни безпокойства", разяснява доцентът, като обръща внимание, че няма нужда от пръскане дърветата в тази ситуация.

Снимка 661721

Източник: iStock

Той обяснява, че когато намалеят съпротивителните сили при дърветата, те често биват нападнати от, условно казано, неприятели - както се случи с върховия корояд, който унищожава голяма част от боровите култури в Западна България.

"Боровата процесионка ще се храни с бора и няма да достигне някакъв гигантски каламитет. Надявам се, че няма да пръскат, тъй като това е нож с две остриета, защото вкарваме чужд агент в екосистемата", разказва ентомолога, като допълва, че хората, които се занимават със защита на горите от неприятели - за радост, имат доста големи успехи с ползването на биологични агенти.

"Трябва винаги да търсим баланс. Най-хубавото е, че при такива масови истерии, хората научават повече за животните", категоричен е ентомологът.

Как да действаме при среща с борова процесионка

"Като видите процесията от тези гъсеници, първата работа е да не ги пипате. Гледайте ги отдалече. Наслаждавайте им се. Вижте как се движат. И просто ги оставете. Ако имате по-любопитен домашен любимец, си го дръпнете, дръжте го на каишка. В момента гъсениците се движат - активно мигрират. Моят съвет е да не експонира с това и да не се притесняват хората, но все пак да бъдат внимателни", заключва доцент Симов.

Снимка 661720

Източник: iStock

От своя страна, позовавайки се на различни източници, Станислав Тодоров дава някои ценни съвети във Facebook страницата "Насекомите и ентомолозите" как да действаме при контакт с борова процесионка. Най-важното е да изплакнем засегнатите зони със студена вода или спирт. Хубаво е и да изперем дрехите си, защото шансът там да има останали косъмчета е голям.

Важно е да избягваме горещата вода и излагането на засегнатите зони на слънце, да не докосваме очите и носа си и да не се опитваме да вадим косъмчета, в случай че са попаднали някъде под кожата. Препоръчително е да се свържем се с медицинско лице и да поддържаме контакт за състоянието на обривите, особено ако сме предразположение към алергии, както и веднага да потърсим ветеринар, ако домашният ни любимец е имал пряк контакт с гъсеницата.