Въпреки че науката ни дава все повече причини да се откажем напълно от консумацията на алкохол, мнозина от нас просто не могат да го направят по една или друга причина - или навик и начин за разпускане, или пък зависимост. Оказва се, че не само ние, хората, сме склонни да злоупотребяваме.

(Без)опасната чаша алкохол на ден - каква е истината за нея

(Без)опасната чаша алкохол на ден - каква е истината за нея

Една дългогодишна заблуда и нейните корени

Ново изследване на учените от University of Exeter доказва, че консумацията на алкохол в животинския свят е много по-висока, отколкото сме предполагали. Животните го намират в естествената си среда на живот под формата на етанол, който се получава от ферментацията на плодове и техните сокове. 

Веществото се среща в изобилие на нашата планета от преди около 100 милиона години, когато цъфтящите растения започват да произвеждат сладки плодове и нектар, а техните дрожди имат способността да ферментират. Обикновено съдържанието на алкохол е доста ниско - около 1 или 2%, а най-високо се оказва в презрелите палмови плодове - до 10%.

Снимка 689175

Източник: iStock

Алкохолът се среща естествено в почти всяка екосистема на Земята, затова и повечето животни, които са част от тях, го приемат редовно. В хода на еволюцията повечето от тях са свикнали на този прием и понасят етанола сравнително добре и като източник на повече калории. И те търсят именно тях, за да подпомогнат оцеляването си, а не толкова ефекта на опиянението. Но е факт, че и той е на лице при някои видове.

Още през 2014 г. проф. Робърт Дъдли излиза със своята теория за "пияната маймуна", според която афинитетът на хората към алкохола всъщност датира от милиони години и е свързан с миризмата на етанол от ферментиращи плодове, която е била много привлекателна за приматите.

В хода на различни проучвания се установява как диви шимпанзета в югоизточна Гвинея пият алкохолен сок от конкретен вид палми. А пък паякообразни маймуни на остров Баро Колорадо се оказват пристрастени към екзотичния плод момбин, които е със съдържание на алкохол между 1 и 2.5%.

Снимка 689176

Източник: iStock

Науката обаче все още не може да каже категорично дали консумацията на този етанол води до опияняващ ефект. Чували сме за не една и две истории за животни, които се държат като пияни, но в нито един случай не е измервана концентрацията на алкохол в кръвта им, за да се докаже, че той е причината за необичайното им поведение.

Знае се обаче, че тези животни, които редовно консумират ферментирали храни със съдържание на алкохол, са способни по-бързо да го метаболизират и по този начин си спестяват негативните ефекти върху здравословното си състояние. Но не същото важи за тези видове, които го приемат под една или друга форма по-рядко - при някои от тях той може да има дори пагубен ефект, пише Guardian.

Снимка 689173

Източник: iStock

Оказва се, че най-сериозен ефект алкохолът има върху насекомите. При тях се наблюдава и поведение, подобно на това при хората - например мъжките мушици търсят източник на етанол, когато някоя женска ги отхвърли, а пък женските са по-склонни на интимни контакти след консумацията му. Плодовите мухи пък използват храните, богати на етанол, като защита за своите яйца, защото той ги предпазва от нашествие на паразити.

Наскоро пък изследователи от Tel Aviv University установиха, че ориенталските стършели са може би единствените животни, които могат да консумират неограничено количество алкохол, без това да има негативни последствия за здравето им - дори когато говорим за 80-градусов разтвор на етанол.

Най-смешните животни на планетата - нова доза от Comedy Wildlife Photography

Най-смешните животни на планетата - нова доза от Comedy Wildlife Photography

Ето го и претендентите преди финала на 10 декември

Следващата цел, която учените си поставят, е да установят със сигурност дали животните имат явни предпочитания към плодовете и растенията със съдържание на етанол или ги консумират по неволя - например когато други опции не са налични или да трудни за откриване. Също така трябва да се установи конкретно какъв физиологичен ефект има етанолът върху животните и дали наистина води до чувство на релаксация чрез задействане на допаминовите и ендорфинови рецептори, както се твърди.