Световноизвестната шведска екоактивистка Грета Тунберг изненадващо посети България. Това стана ясно за пръв път от социалните мрежи през уикенда след публикация със снимка във Facebook на предприемача и писател Хари Аничкин.

Грета Тунберг на 21

Грета Тунберг в 20 факта

Защото някой днес има рожден ден

"Грета Тунберг на булевард "Дондуков" и улица "Будапеща"! Днес, 20.10.2024 г.! Не мога да повярвам! Много усмихната и приветлива - "Just visiting" (Само на посещение бел.ред.), пише Аничкин в своя Facebook профил.

Малко след неговото споделяне, общата им снимка започна да се пресподеля в социалните мрежи, като редица медии отразиха посещението ѝ в София. В някои публикации съобщението за пристигането на Тунберг беше придружено от уточнението, че тя ще се включи в протестно шествие на проруската партия "Възраждане" по повод конфликта в Близкия изток в понеделник вечер, 21 октомври. 

От Свободна Европа обаче разбираме, че макар Грета Тумберг наистина да е била в София, тя не е имала никакво намерение да се включва в каквото и да е шествие. От изданието уточняват, че са се свързали с нея по мейла, като тя съвсем категорично е дала да се разбере, че няма да участва в никакви протести, не е била в контакт с някоя политическа партия за това и просто посещава София за кратко. За какво точно не става ясно, но е сигурно, че няма намерение да подкрепя "Възраждане".

Що се отнася до шведската активистка, тя се превърна във вдъхновение за милиони хора в световната борба срещу глобалното затопляне. Малко след началото на войната в Ивицата Газа Тунберг се обяви за срещу войната и насилието в анклава. Тя се включи и в пропалестински шествия в различни страни и на няколко пъти беше задържана от полицията.

Снимка 687621

Източник: GettyImages

Миналата година израелските военни нападнаха словесно шведската активистка, след като тя публикува съобщение в подкрепа на палестинците. Тунберг каза, че "светът трябва да говори и да призове за незабавно прекратяване на огъня, справедливост и свобода за палестинците и всички засегнати цивилни".

С какво Грета Тунберг успя да вбеси Израел

С какво Грета Тунберг успя да вбеси Израел

И как реагираха на думите ѝ

В отговор Арие Шаруз Шаликар, говорител на израелската армия, казва пред Politico: "Който се идентифицира с Грета по някакъв начин в бъдеще, според мен е поддръжник на тероризма."