Няма как да отречем, че алкохолът може да се отрази зле на тялото, особено ако прекалим с количеството. Но факт е, че човек понякога се "отпуска", особено ако има повод - личен празник или парти. Затова в подобни ситуации е добре да вземем някои предварителни "предпазни мерки", с които поне малко да намалим щетите.

Oткриха ли най-сетне лек за алкохолизма

Oткриха ли най-сетне лек за алкохолизма

Може би...

Изборът на подходящи храни, преди да се отдадем на едно или две питиета, спомага за контрола на глада, балансира на електролитите и намалява някои от неблагоприятните ефекти.

Сьомга

Един от най-добрите източници на омега-3 мастни киселини, този вид риба се свързва с множество ползи за здравето. Някои изследователи предполагат, че този киселините могат помогнат за намаляване на редица от вредните ефекти на алкохола, включително възпалението в мозъка. Освен това сьомгата е богата на протеини, които забавят усвояването на напитките, пише Stars Insider.

Снимка 633724

Източник: iStock

Яйца

Консумацията на богати на белтъчини храни като яйцата може да помогне за забавяне изпразването на стомаха и така да забави усвояването на алкохола. Освен това белтъчините са най-засищащият макронутриент, който създава чувство за ситост за дълго време.

Банани

Богати на фибри, бананите са отличен избор преди пиене, тъй като забавят усвояването на алкохола в кръвта. Те са богати и на калий, който може да предотврати електролитния дисбаланс.

Овес

Още един чудесен източник на фибри и протеини, които поддържат чувството за ситост. Богат е на магнезий, селен и желязо, а изследванията показват, че е полезен за здравето на черния дроб, като подобрява неговата функция.

Снимка 633725

Източник: iStock

Грейпфрут

Цитрусовият плод осигурява голяма доза фибри, витамин С и витамин А. Съдържа и нарингенин и нарингин - антиоксидантни съединения, за които е доказано, че предотвратяват увреждането на черния дроб. Нарингинът дори може да намали предизвиканото от алкохола натрупване на мазнини в този важен орган.

Цвекло

Доказано е, че сокът от цвекло проявява защитен ефект върху чернодробните клетки и намалява клетъчното увреждане.

3 съвета за облекчаване на махмурлука

Как да облекчим махмурлука

3 неща, с които да си помогнем на сутринта

Смес от семена и ядки

Домашно приготвеният микс е чудесен вариант за здравословно похапване преди да посегнем към питието. Бадеми, орехи, тиквени семки, ленено семе - каквото и да изберем, ще снабдим организма с фибри и протеини, които могат да помогнат за намаляване на ефекта от алкохола. Освен това те са чудесен източник на магнезий, калий и калций, които пък противодействат на електролитните нарушения.