Влиянието на алкохола върху човешкия организъм е тема, която силно вълнува учените и резултати от все по-нови проучвания ни дават актуална информация. В последно време резултатите от проведени изследвания показват, че алкохолът, дори и в малки количества, няма как да се отрази благоприятно на здравето ни. Според друго ново проучване обаче умерената консумация на алкохол може да подпомогне здравето ни.

Страните в Европа, където се пие най-много алкохол

Кои са "пияниците" на Европа

Ето къде се нарежда и България

След анализирането на данни от проучването и мозъчни сканирания на повече от 50 000 души, експерти от Масачузетската обща болница откриват, че има връзката между консумацията на алкохол и намаления риск от сърдечни заболявания и стреса.

"Установено е, че стресът може да доведе до последващи сърдечно-съдови инциденти като сърдечни удари и инсулти", споделя д-р Нишант Шах пред USA Today. Той е кардиолог, но не участва в изследването.

Потвърждението на колегите му, които работят по проучването, е, че умереното пиене е свързано с намален риск от сърдечно-съдови инциденти, както и по-малко стрес.

Снимка 622191

Източник: iStock

Учените обясняват още, че когато нервната система е претоварена, се повишава кръвното налягане, а сърдечната честота се увеличава. Ако стресът е хроничен, резултатът е хипертония, повишено възпаление и значителен риск от затлъстяване, диабет и сърдечно-съдови заболявания.

Новото проучване обаче напомня също, че консумацията на алкохол изобщо, в каквото и да е количество, увеличава риска от рак. По-честото и в по-големи количества пък повишава риска от инфаркт и може да намали цялостна ни мозъчна активност. Сред основните здравословни проблеми, които може да отключи пиенето, са чернодробно заболяване, рак, сърдечен удар, инсулт, а може и да изостри деменцията.

Храните с ниско алкохолно съдържание и на какво се дължи то

Храните, в които се съдържа алкохол

Не се бяхме замисляли

Здравните експерти отново напомнят, че мъжете е препоръчително да не консумират повече от две напитки на ден, а жените не повече от една.