За да поддържаме сърцето и мозъка ни в добро състояние, е важно да обръщаме внимание на храната, която ядем. Освен това е добре да си следим нивата на холестерол.

Мед, кръвна захар, холестерол и проучването, според което яденето на мед помага за сърдечното ни здраве

Още една причина да ядем мед всеки ден

Вкусно и полезно за...

В случай че не знаем, поясняваме, че той се натрупва в артериите и образува плака, която блокира притока на кръв към мозъка. За да избегнем това да се случва в тялото ни, можем да си помогнем като винаги подбираме разумно храната, която консумираме.

Ето какво да избягваме, за да нямаме проблеми с холестерола.

Червено месо

Тук се включват бургери, ребърца и свински пържоли. Не е задължително изцяло да изключваме тези храни от менюто си, но е препоръчително да намалим порциите, като ядем по-малко количество. Можем да заместваме тези вредни храни с по-леко месо, а червено месо да си позволяваме най-много веднъж седмично.

Снимка 601526

Източник: iStock

Добра идея е вместо месо по-често да хапваме морска храна, като риба (особено бяла риба) и миди например. Със скаридите обаче не трябва да се прекалява, тъй като консумацията им също може да доведе до повишаване на холестерола.

Пържени храни

Пърженето на храната обикновено повишава броя на калориите в нея и също може да доведе до по-висок холестерол.

Снимка 601527

Източник: iStock

Вместо пържени можем да си приготвим картофите например печени. Така можем да направим и със зелето, и с броколите. В случай че обаче някой път много ни се прияде пържено, по-добре е да го направим в кухненски уред, който използва по-малко мазнина.

Преработено месо

Според Световната здравна организация преработените меса като бекон, кренвирши и салами са канцерогенни. Освен това те са пълни с натрий и наситени мазнини.

Снимка 601528

Източник: iStock

Вместо да ги консумираме всеки или почти всеки ден, добра идея е този вид храни да ги запазим за специални поводи.

Купени сладки изделия

Тук говорим за масово произвежданите бисквитки, торти и сладкиши, които съдържат много калории, имат ниско съдържание на хранителни вещества, но пък големи количества мазнини (особено наситени мазнини) и захар.

Снимка 601529

Източник: iStock

Яйца и защо не е препоръчително да ги ядем всеки ден

Защо да не ядем всеки ден яйца

Не трябва да се прекалява

Спокойно можем да заменим готовите сладкиши от магазина с домашни печива, които освен че можем да приготвим по-вкусни, можем да направим и по-малко вредни. Достатъчно е да контролираме количеството и вида на мазнините и захарта, които използваме, пише cnbc.