Сигурно сме си казвали поне веднъж, че ще изпием едно кафе с надеждата да ни мине главата. Но е добре да не разчитаме само на предположения и надежди, а да знаем каква е логичната връзка между консумацията на кофеин и главоболието.

Кофеинът е стимулант на нервната система. А това дали ще облекчи или ще предизвика главоболие зависи преди всичко от количеството, което консумираме.

Облекчение на болката

Мигренозното главоболие се причинява от разширяването на кръвоносните съдове около мозъка, което увеличава притока на кръв към него. Кофеинът пък има свойството да стеснява тези кръвоносни съдове и да намалява количеството кръв с до 27%.

Снимка 491754

Източник: iStock

Това значи, че в малки количества може да повлияе положително на болката. Препоръчително е обаче да изпием едно кафе веднага щом усетим първите признаци на мигрена. Неслучайно много лекарства за мигрена съдържат кофеин.

Важно е уточнението, че ако ни боли главата средно до 14 пъти в месеца, не бива да приемаме повече от 200 милиграма кофеин на ден. В противен случай ще постигнем обратния ефект - засилване на мигрената.

Снимка 463049

Източник: iStock

Предизвикване на болката

Ако главоболието за нас е буквално ежедневие, то е най-добре да забравим за консумацията на кафе. Повече от 200 мг кофеин на ден със сигурност не са препоръчителни. А заедно с тях трябва да върви и подходящото количество вода.

Кафето, кофеинът и какво ще се случи, ако спрем да го консумираме

Какво ще се случи, ако спрем да пием кафе

Промяната е значителна

Ако пием много кафе, но не и достатъчно вода, си гарантираме главоболие, причинено от дехидратация. Ако пък изведнъж спрем напълно консумацията на кафе, а преди това сме пиели по две-три чаши на ден, един от симптомите, който ще усетим, е именно главоболие, предава Insider.