Сънната апнея е състояние, при което човек внезапно спира да диша, докато спи и след известно време отново рязко поема въздух. Това води до лош сън, често събуждане през нощта и, следователно, до влошено здраве и непрестанна умора.

Заболяването засяга най-често хората с наднормено тегло или затлъстяване. Доскоро не беше известно каква е точната взаимовръзка между килограмите и сънната апнея. Но преди няколко години мистерията започна да се разплита с откритието на един някак неочакван фактор - излишните мазнини засягат дори езика. Други рискови фактори са дръпнатата назад брадичка и много големите сливици.

Учените провели експеримент, по време на който хора, страдащи едновременно от сънна апнея и затлъстяване, за шест месеца трябвало да намалят теглото си с 10%. Било установено, че тлъстините в областта на езика им намалели, а показателите на сънната апнея се подобрили с цели 31%.

Снимка 462077

Източник: iStock

Това обяснява каква е връзката между многото килограми и лошия сън. Но трябва да се има предвид, че всеки човек натрупва мазнините на различни места в тялото си и има хора, които са много тежки, но нямат толкова мазнини в областта на езика.

Няма друг начин езикът ни "да отслабне", освен да редуцираме теглото си като цяло. Езикът не може да бъде подложен на липосукция, нито пък има специални физически упражнения за намаляване на мазнините там. Той се влияе пряко от мазнините в цялото ни тяло.

Това прави спорта, правилното хранене и голямата физическа активност единствено решение на проблема. Тези няколко фактора биха подобрили живота на хората с наднормено тегло по толкова много начини, че си струва мерките да бъдат предприети възможно най-бързо.