Испания има много кулинарни продукти и ястия, с които се гордее. За почитателите на месото обаче едва ли има нещо по-прекрасно от хамон иберико (jamon iberico на испански) - сурово-сушената шунка, която може да види във всеки тапас бар в страната.

Снимка 604618

Източник: iStock

Най-цененият от няколкото видове хамон е jamon iberico bellota. Освен че струва около 100 евро за килограм, той е и продукт със защитено географско наименование - произвежда се единствено в четири относително малки региона в западна и северозападна Испания.

Какво му е толкова специалното ли? Прасетата, от които се прави, са от специалната порода иберийско прасе. То пък трябва да е на диета от жълъди за поне няколко месеца, които да хапва, разхождайки се в горите на Естремадура.

Снимка 604617

Източник: iStock

Къде тогава е проблемът ли? В последните няколко години производителите на хамон иберико се оплакват от това до каква степен климатичните промени влияят на отглеждането на прасетата. В резултат на горещите и сухи лета дъбовете произвеждат по-малко жълъди.

Снимка 450598

Източник: iStock

Лятото на 2022 г. е най-горещото в историята на Испания и третото най-сухо. А количеството дъждове в Естремадура е спаднало с 35% в последните 50 години. "Очаквам, че и тази година - след сушите от миналата и малкото дъжд през зимата, ще бъде най-лошата от 40 години насам", казва Франсиско Еспараго, президент на една от малкото фирми, които произвеждат jamon iberico bellota.

Глобална температура, изменение на климата и тревожната прогноза за затопляне през 2023 г.

Тревожната прогноза за температурите през 2023 г.

По-топла или по-студена година ни очаква

Хамонът е важен не само за любителите му. Местата, където се произвежда точно този вид, са едни от най-бедните региони в Испания, а отглеждането на прасетата и производството му осигуряват хиляди работни места, припомнят ни от Guardian.