Любовните истории в животинския свят винаги успяват да ни трогнат. Има животни, които цял живот си остават верни - като щъркелите например, а други може и да не са толкова моногамни, но определено знаят как да демонстрират чувствата си и дори може да дадат някой и друг урок на нас, хората.

Големият бариерен риф, климатичните промени, глобалното затопляне и при какви условия ще оцелеят коралите

Има ли надежда за Големия бариерен риф

При какви условия би могъл да оцелее

Албатросите например започват живота си самотни - женската винаги снася само по едно яйце, а родителите не обръщат особено внимание на малкото в първите му дни и седмици живот, ангажирани със своето оцеляване. Само на няколко месеца птичетата се впускат в първото си дълго и самостоятелно пътуване.

След известен период, който може да е и три години, албатросите се връщат в колонията, готови да се чифтосват. Ухажването става чрез специфични танци, като мъжките търсят женска, която да е в синхрон с техните движения. Първоначално това може да са само невинни флиртове, но идва момент за тези птици, когато избират своя партньор до живот, с който създават семейство.

Снимка 554868

Източник: iStock

Година след година албатросите излитат сами в морето, след което се връщат отново при своята половинка, за да създадат поредното поколение. Учени от Лисабонския университет наблюдават популациите на южноатлантическите Фолклендски острови и изчисляват, че процентът на разводите е едва около четири.

Това е постоянно явление, поне през повечето години. Но има фактори, които му влияят, и напоследък това все по-често са климатичните промени. Изследователите наблюдават повишаване на процента на разводите, както и промени в размножителния период и отглеждането на малките.

Снимка 554869

Източник: iStock

Изследователите установяват, че с годините храната в районите, населявани от албатросите, става все по-оскъдна. Затоплянето на водата на повърхността е оказва голям проблем за прехраната им и те трябва да летят надалече, за да си я осигуряват. Някои птици пък от недохранване не могат да създадат потомство или пък размножаването остава много на заден план, което влияе върху популациите.

Албатросите по света отдавна са застрашени от замърсяването с микропластмаса в морета и океани, както и от риболовните кораби и нахалните гризачи, които атакуват гнездата им. А и с промените в климата, към които нямат време да се адаптират, положението им става още по-притеснително, предава The Atlantic.

Климатичните промени, миграцията на птиците и ще спрат ли да отлитат на юг

Ще спрат ли птиците да отлитат на юг

И до какво ще доведе това

В случая с тези птици говорим не само за физическото им намаляване като екземпляри, но и за разрушаването на едно от най-впечатляващите емоционални връзки в света на животните. Защото е истинско удоволствие да наблюдаваш как албатросите се обичат и е много тъжно да виждаш как все по-често се разделят по причини, които на пръв поглед може да са чисто битови, но всъщност са пряко свързани с оцеляването им.