Търговски войни се водят открай време и на ниво компании, и на ниво държави. В момента Нова Зеландия търпи сериозни финансови загуби от глобалната сила Китай заради един плод - кивито.

Кивито, спортистите, оксидативният стрес и защо трябва редовно да хапваме плода

Още една причина да ядем киви

Особено ако тренираме усилено

А причината е незаконен износ в азиатската държава на златен щам от плода, разработен от новозеландски производител.

Кивито е златната кокошка в икономиката на Нова Зеландия. За изминалата година най-големият му производител там - Zespri, е отчел приходи от 1.9 милиарда паунда. А един от най-ценните местни сортове е младият Sungold, който успява да спаси местната индустрия от катастрофа преди години.

Снимка 535962

Източник: iStock

Около 2010 г. овощните градини с киви в страната са унищожени от ново заболяване, наречено PSA. Страната губи 900 милиона новозеландски долара, а много от ценните сортове са застрашени от изчезване.

Zespri и още няколко компании инвестират милиони в търсене на алтернатива. И я намира, като създава златния щам Gold3, който се появява на пазара под името Sungold.

Сортът е свещеният граал на кивито - плодовете му изглеждат отлично, сладки са и са с приятен привкус, богати са на витамин С и са евтини за отглеждане. И не на последно място - устойчиви са на лозовия рак, унищожил индустрията в Нова Зеландия и Италия.

Снимка 535959

Източник: iStock

Ето защо компанията Zespri решава да регистрира търговското си право върху Sungold не само в родината си, но и в редица други страни по света.

Всичко е добре, когато завършва добре. Но не и в този случай. Слух, който достига централата на компанията през 2016 г., слага началото на нови проблеми в компанията и подклажда разярилата се в момента вражда между Нова Зеландия и Китай.

От Zespri разбират, че кивита от сорта Sungold са забелязани да растат в азиатската държава. Фирмата наема частни детективи, които потвърждават, че това е вярно.

Снимка 535960

Източник: iStock

Оказва се, че китайският предприемач Хаою Гао е купил овощна градина с киви в Опотики, малко градче в Залива на изобилието в Нова Зеландия, където явно е отглеждал плодове от златния щам. Според съдебните документи той изнесъл контрабандно женски кълнове от скъпоценния сорт в Сичуан.

Пред Върховния съд на Нова Зеландия Гао отрича да е извършил контрабанда, но въпреки това е осъден да плати 14 милиона новозеландски долара.

Това обаче не решава проблема, който засяга не само компанията Zespri, а цялата местна индустрия. Оттогава се появяват хиляди хектара незаконни овощни градини, а Нова Зеландия от години води борба, за да защити собствеността си.

Реката Уангануи, Нова Зеландия и правата ѝ на човешко същество

Новозеландската река, която има права на човешко същество

Специалният статут на реката Уангануи

В цялата история обаче има и известна доза ирония, напомнят от The Guardian. Производството на киви в островната държава започва, след като плодът се внася от Китай през далечната 1904 г. Местният климат му се отразява добре и страната започва да го изнася през 50-те години на миналия век.

Снимка 535958

Източник: iStock

А самото име на плода е резултат от успешен маркетингов трик - кръстен е на емблематичната за Нова Зеландия птица "киви".