Кивито е сред най-полезните плодове, нищо че не всеки го обича. Верен помощник на кожата, косата и зрението, отскоро експертите го препоръчват горещо и на спортистите.

Спанак, яйца, киви и какво да ядем за здрава и красива коса

Храни за красива и здрава коса

По-важни от всички козметични продукти

Според проучване от миналата година, проведено сред елитни спринтьори, редовната консумация на две кивита всеки ден намалява окислителните щети от интензивните тренировки, по-известни като оксидативен стрес.

Доказани са антиоксидантните свойства на кивито, които пазят ДНК от окисляване и съответно - от увреждане. Друго изследване пък предполага, че мъхестият и тръпчив плод помага в лечението на астма.

Снимка 577497

Източник: iStock

Кивито спомага за подсилване и на имунната система, заради високото съдържание на витамин C, като същевременно подпомага усвояването на желязо, което приемаме с други храни. Плодът съдържа актинидин - ензим, който играе важна роля в подобряването на храносмилателния процес. Няколко кивита на ден ни карат да се чувстваме по-енергични и да имаме по-голяма жизненост. 

Наред с всички ползи за здравето обаче, кивито има и една неочаквана, която обаче е от съществено значение. И това е фактът, че спомага за по-добър сън, отбелязват от Eat This Not That. 

Кивито, Нова Зеландия, Китай и как този плод предизвика вражда между двете държави

Кивито – плод на раздора между Нова Зеландия и Китай

Как един плод може да изправи на нокти цели държави

Кивито съдържа антиоксиданти и серотонин, които могат да бъдат полезни, когато става въпрос за поддържане на съня. И според резултатите от едно по-малко проучване, консумирането на две кивита един час преди лягане всяка вечер в продължение на един месец подобрява началото, продължителността и ефективността на съня при възрастни с нарушения на съня.