С настъпването на пролетта магазините и пазарите вече преливат от пресни плодове и зеленчуци. Знаем много добре съвета, че е най-добре да похапваме сезонни дарове от природата, въпреки че вече по всяко време на годината има разнообразие за всеки вкус.

Джакфрут - суперплодът, който ще бори световния глад

Джакфрут - суперплодът, който ще бори световния глад

Екзотика, която ще става все по-масова

Изкуственото подпомагане на растежа на плодовете и зеленчуците често е свързано с употребата на различни пестициди. Ако нямаме къща с двор, където сами да ги отглеждаме, е добре да знаем кои видове попадат сред най-замърсените и кой са в обратната графа.

Оказва се, че около 70% от конвенционално отглежданите плодове и зеленчуци съдържат повече от 230 вида пестициди и остатъчни продукти от тях.

Снимка 350052

Източник: iStock

Точно в сезона на сладките и ароматни червени ягоди американски учени излизат с извода от свое изследване, че именно тези подове са с най-високо съдържание на пестициди. След тях се нареждат нектарините, ябълките, гроздето, прасковите, черешите и крушите.

Първенец сред зеленчуците - очаквано, е спанакът. След него са доматите, целината и картофите. В пробата, изследвана от учените, са открити над 20 вида пестициди. 

Разбира се, количеството и броят на видовете им, откривани в изброените растения, варива в зависимост от регионите, в които се отглеждат.

Снимка 350054

Източник: iStock

Според Time, резултатите от изследването не са изненадващи, защото ягодите и миналата година оглавяваха класацията на т.нар. dirty dozen плодове и зеленчуци, последвани от спанака.

Ето кои са най-опасните плодове и зеленчуци

Ето кои са най-опасните плодове и зеленчуци

Ягодите водят в "мръсната десетка"

Тези резултати трябва да ни служат за червена лампичка, която да светва всеки път, когато мием плодовете и зеленчуците, закупени от магазина.

Според изследване, проведено от Университета в Масачузетс, смес от литър и половина вода и една чаена лъжичка сода бикарбонат успява да премахне всички токсини и пестициди от повърхността на ягоди, спанак и други след 12 минути накисване.

Важно е да мием и плодовете, които белим, преди да ги консумираме. Причината е, че докато ги белим, вредните вещества полепват по ръцете ни и после ги пренасяме върху вътрешността, която ядем.