Топло време - студена бира. Това е една от любимите ни комбинации, за които отново идва време през следващите месеци. И не само в "Оркестър без име" не обичат да ги цакат с топла бира, защото всеки би потвърдил, че не е толкова вкусна. А за това си има научно обяснение.

Бира за по-добър имунитет - учените казват, че помага

Как бирата ни помага да не се разболяваме

Ето как

Вкусът на нискоалкохолната напитка наистина е пряко свързан с нейната температура. Изследователи от Китайската академия на науките правят експеримент, за да установят как алкохолните молекули в дадена течност си взаимодействат при различни градуси.

Така откриват, че при ниска алкохолна концентрация (както е в бирата), етанолът образува повече пирамидални структури около водните молекули. А ако алкохолната концентрация се увеличи, етанолът започва да се подрежда във верига.

Снимка 664293

Източник: iStock

При 5% етанолови разтвори, които наподобяват съдържанието на бира, има значително увеличение на верижните структури, когато течността е охладена до 5 градуса по Целзий, отколкото ако е на стайна температура. 

Бира за по-добър имунитет - учените казват, че помага

Как бирата ни помага да не се разболяваме

Ето как

Това обяснява препоръката на професионалните дегустатори бирата да се консумира след като е била в хладилника. Тогава нейните вкусови качества са много по-наситени, етанолът се усеща много повече и можем да й се насладим максимално, пише Daily Mail.