Ако сте посещавали Русе, несъмнено сте останали очаровани от града и особено от характерната му архитектура, съчетаваща европейска класика и модерни акценти в облика на сградите.

Поводът да се отправим към този красив град е именно за да ви покажем един прекрасен пример на успешно съчетаване на минало и съвремие.

Къщата, за която ще разкажем, е построена преди повече от 120 години и е превърната от своите настоящи собственици в модерна сграда с просторен и светъл мансарден етаж за живеене.

Снимка 477362

Източник: Velux

Трансформацията

Едноетажната фамилна къща с огромно таванско помещение е закупена преди двадесетина години от семейство предприемачи, с цел да я използва за работни помещения.

Снимка 477361

Източник: Velux

Макар че е извършен основен ремонт на приземния етаж, след време се налага и сериозна поправка на покрива. С тази дейност собствениците се заемат преди две години, като напълно събарят старата му конструкция и изграждат нов многоскатен покрив. Пространството под него оформят като мансардно жилище, в което семейството се нанася да живее.

Още в процеса на планиране на ремонта възниква идея мансардното жилище да бъде снабдено с покривни прозорци. Така, още на най-ранен етап от преустройството, семейството се свързва с експерти на VELUX в България и получава от тях ценни професионални съвети.

Снимка 477358

Източник: Velux

Интериор, който предразполага към релакс и спокойствие

Жилището се състои от три спални, две бани и едно голямо общо помещение, съчетаващо дневна, трапезария и кухня. В допълнение има две тераси, едната от които отворена, а другата - закрита. Обзавеждането на жилището и цветът на стените са в преобладаващо бяло, съчетано със сиво и бежово, което допринася за изискания и съвременен стил на жилищния интериор и предразполага за релакс.

Снимка 477359

Източник: Velux

От няколко месеца вече семейството живее в новия си дом и се наслаждава на неговия простор, уют и светлина. Почти всяка седмица на гости са техните внуци - момче и момиче на девет и десет години, които обожават да прекарват времето с баба и дядо в тази слънчевата мансарда.

Снимка 477363

Източник: Velux

Покривни прозорци и светлинни тунели - източник на светлина и уют

Жилището разполага с общо десет покривни прозореца и три светлинни тунела VELUX. "Изключително съм доволна от светлинните тунели - споделя собственичката. - Те дават обилна светлина и чрез тях по-закътаните места в дома са много добре осветени." Два светлинни тунела са разположени в хола, а един - в коридора. Вечер тунелите могат да се включват като лампи, което ги прави ефективно решение за осветяване на закътаните части на дома по всяко време на денонощието.

Две от спалните са снабдени с по един покривен прозорец, а третата спалня разполага с два, разположени точно над леглото. Трите покривни прозореца в кухнята се намират над мивката и кухненските плотове, което превръща готвенето в прекрасно удоволствие. Освен че вкарват много светлина в помещението, прозорците се ползват и като отдушник, благодарение на специалните вентили за проветряване. Трите прозореца в кухнята и единият в голямата спалня са снабдени с дистанционно управление и имат вградена защита против дъжд.

Снимка 477365

Източник: Velux

Останалите три покривни прозореца са разположени по един в трапезарията, в закритата тераса и в банята. Прозорецът, монтиран на терасата, позволява тя да се превърне в разкошна зимна градина.

Снимка 477357

Източник: Velux

"Цветята са голяма моя страст - споделя развълнувано домакинята. - Наличието на толкова много покривни прозорци у дома, включително и на закритата тераса, създава прекрасни условия да поддържам много зеленина и да отглеждам много цветя в дома си. Това е моето безкрайно удоволствие и моето спасение от натовареното ежедневие в града. Глътката кафе сред зеленината и аромата на моята малка и уютна градина на терасата е нещото, което ме зарежда."