Пробиотици, чревна микрофлора, връзката й с мозъка и други системи в човешкото тяло. Да, наистина е важно какво се случва в червата ни и това не е просто рекламен трик на производителите на хранителни добавки, а резултат от редица научни изследвания. Затова, ако до този момент не сме се замисляли за тази част от организма ни, вече е време да й обърнем внимание. И не, няма да изисква особени усилия.

Кафето и връзката му с намаления риск от развитие на синдром на раздразнените черва

Неочакваната полза от пиенето на кафе

Още една причина да започнем деня с кофеин

Чревната микрофлора е една наистина богата и сложна екосистема, населявана от трилиони микроорганизми - микроби, бактерии, вируси и гъбички. Основната им задача е да преработват храната, да намаляват възпаленията и да подсилват защитните сили на организма. Те също така генерират ензими, хормони и витамини.

Микробиомът може да окаже положително или негативно влияние както върху храносмилателната система, така и върху имунитета, психичното ни здраве и състоянието на кожата й. Неслучайно го наричат "втория мозък". А храната, която му даваме, оказва пряк ефект върху начина, по който действат микроогранизмите в него.

Снимка 660758

Източник: iStock

Най-честите признаци, че нещо не е наред с чревната микрофлора, са подуване на корема, газове, тежест след хранене, запек. Понякога могат да се появят и други симптоми като проблеми със съня, умора, непоносимост към някои храни и дори кожни раздразнения.

Според различни изследвания, може да се стигне дори до акне и псориазис. А други учени твърдят, че дисбаланса в червата води и до такъв в хормоните, а оттам и до евентуални репродуктивни проблеми. Ако усещаме, че нещо не е наред, веднага трябва да си запазим час за гастроентеролог, който може да потвърди, че имаме проблем, за да се пристъпи към неговото ефективно решаване. Ето и как.

Правилна храна

Разбира се, храненето е от съществено значение за чревната микрофлора. Тя предпочита храни, които са трудносмилаеми, но така остава повече за нея. Това са тези, богати на много фибри, пресните плодове и зеленчуци, бобовите култури, ядките и семената - все полезни и заради високата си хранителна стойност.

А тези, бедни на фибри, но богати на захари и мазнини, трябва да ограничим максимално. Същото важи и за преработените и суперпреработените храни. Важно е в менюто ни да присъства и ферментирали храни, които подхранват микроорганизмите в червата.

Снимка 660757

Източник: iStock

Лекарства

Има редица медикаменти, които буквално убиват чревната микрофлора - или поне добрите герои в нея. Затова е много важно да имаме предвид, ако приемаме подобни.

Тогава храненето е от още по-голямо значение, но задължителен е и приемът на правилния пробиотик, който да поправи нанесените вреди. И не бива да забравяме, че той не може да компенсира нездравословното ни хранене.

Движение и сън

Те също оказват влияние на здравословното ни състояние като цяло, но и върху случващото се в червата. Важно е всеки ден да имаме достатъчно физическа активност, с която не само подпомагаме обработката на храната, но и цикрулацията на полезните вещества в организма. Подпомага се и работата на мускулите в стомаха.

Протеини, здравословни мазнини и сложни въглехидрати - трите основни съставки за най-здравословната закуска

Коя е най-здравословната закуска

Само с три съставки

Сънят също е от голямо значение, защото чревната микрофлора се влияе от циркадните ритми на тялото. И ако не спим добре или си лягаме и ставаме по различно време, това обърква всичко. Така на сутринта тялото ни може още да не се е настроило за закуска и това да попречи за нейната обработка, а оттам да усетим и стомашен дискомфорт, пише CNET.