Споделянето на общо легло с любимия човек е едно от най-интимните неща. И колкото и хубаво да е това, и дори здравословно - тъй като намалява тревожността, подобрява качеството на съня и засилва връзката, понякога води до някои неприятни моменти. Особено ако навиците на сън на партньорите не се синхронизират.

3-2-1 - методът, с който да подобрим качеството на съня си

Методът, който ни помага да спим по-добре

Какво представлява 3-2-1

Затова е добре да сме наясно, че съществуват няколко стратегии, които си струва да опитаме, за да подобрим съвместния си сън, без значение какъв е проблемът.

Правила

Различията в навиците за сън на партньорите могат да бъдат преодолени, ако се спазват някои правила, като например да се изключи телевизорът или осветлението, щом дойде моментът за заспиване, за да няма разсейващи звуци или светлини в спалнята.

Снимка 621111

Източник: iStock

Ако имаме малки деца или домашни любимци, също трябва да постигнем съгласие за това дали им е позволено да присъстват в леглото или не. Спането на дете между двамата родители може да навреди на връзката, особено ако единият родител не е съгласен.

Ритуали

Спазването на общ ритуал преди лягане може да гарантира на партньорите, че ще заспят спокойно. Това включва подготовка за лягане като оправяне на леглото, приглушаване на светлината, дори и общ душ.

Снимка 621114

Източник: iStock

От важно значение е и да изгладим проблемите помежду си преди лягане. Когато партньорите са стресирани след спор, хормоните в тялото не благоприятстват съня. Затова е добре да обсъдим всичко, което ни тревожи, преди да се отправим към леглото.

Температурата

Често срещано противоречие - на единият от партньорите му е твърде горещо, а на другия му става студено през нощта. Но дори и подобен проблем може да бъде разрешен, чрез използване на отделни завивки, вентилатор или преносим климатик.

Снимка 621113

Източник: iStock

Всъщност спането под отделни завивки, известно още като скандинавски метод на съня заради популярността му в скандинавските страни, е много практично решение. То позволява използването на теглото и стила на завивка, които са най-подходящи за индивидуалния комфорт, телесни температури и нужди от сън.

Хъркането

Безспорно това е едно от най-често срещаните оплаквания сред партньорите, които спят заедно. И ако тапите за уши не помагат, добре е да се променят някои навици като употреба на алкохол и цигари преди сън или късна вечеря. В помощ могат да са и калъфките за възглавници срещу прахови акари, спането настрани вместо по гръб или носене на назални ленти за отваряне на носните пътища.

Хъркането, теглото, течностите, тютюнопушенето и останалите фактори, които влияят на този неприятен проблем

Елементарните неща, които ще ни помогнат да спрем хъркането

Нещо особено важно за хората около нас

Но ако хъркането е наистина сериозно, е добре човек да потърси медицинска помощ. Защото понякога това не е просто шумно неудобство, а здравословен проблем, пише Real Simple.