Често се случва да използваме лимон или друг цитрусов плод за някоя рецепта. Изведнъж обаче се озоваваме с куп остатъци от плодове, които след като веднъж сме разрязали, се чудим как и къде да съхраняваме. 

Лимоновият сок, лимоните и как да изстискаме сок от цитруса, без да го режем

Как да изстискаме лимон, без да го режем

Най-лесният трик

Целите, ненарязани цитруси могат да издържат до един месец, когато се съхраняват правилно в хладилника. Въпреки това, след като защитната външна кора бъде комрометирана, ние сме в надпревара с времето, за да използваме плода преди сочното му "месо" в крайна сметка да изсъхне и да загуби вкуса и аромата си. Има дори малък шанс цитрусът да се превърне в среда за размножаване на бактерии, ако не се третира правилно на този етап.

За щастие има много различни техники, които да приложим, за да запазим резенчетата си цитрусови плодове, докато намерим добър начин да ги използваме, било то в освежаваща чаша сок или някои други готварски рецепти.

Снимка 652826

Източник: iStock

За да запазим нарязания цитрусов плод свеж, минимизирането на излагането на месестата страна на въздух е от ключово значение. Най-лесният начин е просто да ги опаковаме всички в плик с цип и да ги затворим плътно. След това поставяме опакованите цитруси в чекмеджето за плодове и зеленчуци на нашия хладилник. По-ниската температура (между 0 и 4 ℃), съчетана с контрола на влажността на това чекмедже, ще позволи на цитрусовите резени да останат свежи за по-дълго време.

Лимоните, лимоновият детокс, как да го направим и за какво помага

Нуждаем ли се от лимонов детокс

Плюсове и минуси

Като алтернатива, можем да запазим нарязаните цитруси свежи, като ги потопим във вода в затворен съд в хладилника. Този метод работи чудесно, ако възнамеряваме да използваме тези остатъци за изцеждане на сок по-късно, тъй като поддържа плода хидратиран. Не бива да забравяме от време на време да надникваме вътре в контейнера.

Снимка 652824

Източник: iStock

Ако водата започне да става малко мътна (обикновено в рамките на една до две седмици), време е да я освежим, съветва Tasting Table. Докато го правим, не е зле да прегледаме лимоните си. Ако забележим плесен или че са станали много кашави, за съжаление, това е знак, че са се развалили и трябва да се изхвърлят.