Със своите общо около 500 000 потни жлези, краката са сред частите от тялото ни, които се потят най-много. А най-вече през лятото това усещане е меко казано неприятно.

Неприятните миризми на тялото - какво говорят за здравето и кога са повод за притеснение

Какво говорят неприятните миризми за здравето ни

И как да се отървем от тях

Разбира се, има и други ситуации, при които краката ни се потят повече, като например когато тренираме или сме под стрес, по време на бременността или менопаузата при жените. Хипертиреоидизмът и хиперхидрозата също може да са причина, но при тях вече става дума за медицински състояния.

През лятото обаче краката ни са най-податливи на появата на мехури, гъбични инфекции и неприятна миризма. За да предотвратим развитието им и да останат краката ни свежи и прохладни в най-големите горещини, можем следваме следните шест съвета, подбрани от Self.

Дишащи обувки

Сандали с отворени пръсти са най-добрият избор за обувки през лятото. Чехлите също са вариант за ежедневието, а когато спортуваме е добре да носим мрежести маратонки. Важно е обувките ни да бъдат дишащи, за да има по-добра циркулацията на въздух около краката ни и така да намалим изпотяването.

Снимка 670460

Източник: iStock

Обувки от трико, бамбукови влакна, корк или кожа са идеалните материали, които няма да ни запарват. Съответно е добре да избягваме носенето на обувки, направени от гума и изкуствена кожа.

Правилните чорапи

В случаите когато се налага да обуем чорапи, е добре да подбираме такива, направени от полиестер или найлон, дори вълна. Макар и да звучи противоречиво да носим вълна в горещо време, тя всъщност върши доста добра работа при абсорбирането и изпаряването на влагата.

Снимка 670461

Източник: iStock

Памукът също може да "изсмуква" потта, но пък я задържа. Затова, ако носим памучни чорапи, е добре да ги сменяме даже на всеки няколко часа.

Пудра за крака

Както добре знаем, бактериите и гъбичките виреят във влажна и топла среда, което прави потните ни крака примамливи за развитието им. Пудра за крака обаче не би ни била излишна, тъй като помага да се абсорбира част от влагата и да се предотврати миризмата.

Снимка 670462

Източник: iStock

Хитър начин да използваме пудрата за крака е като поръсим малко от нея в чорапите си, преди да ги обуем.

Антиперспирант

Именно антиперспирантите, които обикновено използваме под мишниците си, също могат да ни влязат в употреба. Всички варианти са подходящи - както спрейовете, така и рол-оните. Най-ефективен би бил антиперспирант със съдържание на 10-15% (най-много 20%) алуминиев хлорид - химикал, който блокира потните жлези.

Снимка 670463

Източник: iStock

Препоръчително е да го нанесем през нощта, тъй като потните ни жлези са много по-малко активни, когато спим и затова алуминиевият хлорид ще може да проникне по-добре в кожата ни, вместо да бъде "отмит" от потта.

Боси обувки - поредната мода или наистина най-доброто за краката ни

Боси обувки - поредната мода или наистина най-доброто за краката ни

На какво да обърнем внимание, ако решим да опитаме

Баня за краката

За да предотвратим развитието на бактерии и гъбички, миенето на краката ни при всекидневното къпане не е достатъчно. Добре е поне веднъж седмично да ги накисваме, като ги потапяме във вода с разтворени четвърт чаша английска сол и дестилиран бял оцет или лимонов сок. 10-15 минути за процедурата са достатъчни.

Снимка 670464

Източник: iStock

Крайната мярка - дерматолог

Ако потенето излезе извън границите на нормалното, тогава вече е добре да се консултираме с дерматолог. Специалистите могат да препоръчат инжекции с невротоксин, процедурата йонофореза или лекарства като антихолинергици.