Фризерът със сигурност е един от уредите, без който животът ни не би бил същият. Просто той е страхотно улеснение, когато искаме да съхраним храна за по-дълъг период от време.

Как да замразяваме доматите правилно

Как да замразяваме доматите правилно

Ето какво трябва да знаем

Но макар месото, зеленчуците или каквото друго да държим във фризера да се съхраняват на -18 градуса (най-често), те не могат да останат там вечно. Не и ако искаме да запазим текстурата и други техни качества добри.

Фризерното изгаряне е нещо, от което трябва да предпазим всички продукти, които замразяваме.

Какво представлява фризерното изгаряне

То настъпва, когато влагат по повърхността на продуктите се изпари, което води до изсъхването и втвърдяването им. Най-често може да го познаем по тънкия леден слой върху храната, обезцветяването ѝ или промяната в цвета.

Снимка 723826

Източник: iStock

При телешкото и свинското месо пък се наблюдава промяна в цвета към кафяво. Това не означава, че тя е станала негодна за консумация, но може да повлияе качеството ѝ доста сериозно.

Как да го предотвратим

Трябва да се уверим, че всичко, което замразяваме във фризера е хубаво и плътно опаковано. В най-добрия случай може да вакуумираме продуктите.

Снимка 723823

Източник: iStock

Също така може да поставим малък отворен съд с вода във фризера (или отворени формички за лед). Дори след замръзването ѝ, водата ще продължи бавно да се изпарява, повишавайки влажността във фризера, пише MarthaStewart.com. Също така е добре да не задържаме храната, особено рибата, повече от шест месеца във фризера.