Фризерът със сигурност е един от уредите, без който животът ни не би бил същият. Просто той е страхотно улеснение, когато искаме да съхраним храна за по-дълъг период от време.
Но макар месото, зеленчуците или каквото друго да държим във фризера да се съхраняват на -18 градуса (най-често), те не могат да останат там вечно. Не и ако искаме да запазим текстурата и други техни качества добри.
Фризерното изгаряне е нещо, от което трябва да предпазим всички продукти, които замразяваме.
Какво представлява фризерното изгаряне
То настъпва, когато влагат по повърхността на продуктите се изпари, което води до изсъхването и втвърдяването им. Най-често може да го познаем по тънкия леден слой върху храната, обезцветяването ѝ или промяната в цвета.

Източник: iStock
При телешкото и свинското месо пък се наблюдава промяна в цвета към кафяво. Това не означава, че тя е станала негодна за консумация, но може да повлияе качеството ѝ доста сериозно.
Как да го предотвратим
Трябва да се уверим, че всичко, което замразяваме във фризера е хубаво и плътно опаковано. В най-добрия случай може да вакуумираме продуктите.

Източник: iStock
Също така може да поставим малък отворен съд с вода във фризера (или отворени формички за лед). Дори след замръзването ѝ, водата ще продължи бавно да се изпарява, повишавайки влажността във фризера, пише MarthaStewart.com. Също така е добре да не задържаме храната, особено рибата, повече от шест месеца във фризера.