Високото кръвно налягане е много често срещан здравословен проблем, който може да има редица негативни последствия върху здравословното ни състояние. Разбира се, важно е да се следим редовно при лекар, но междувременно можем да направим друго за сърцето си, освен да приемаме лекарства.

Бракът и връзката му с повишеното кръвно налягане

Бракът наистина може да ни скъси живота

Какво можем да направим по въпроса

Според ново изследване, доматите, които спадат към плодовете, а не към зеленчуците, са истински ефективни съюзници в борбата с хипертонията. Именно те са една от най-консумираните храни в средиземноморската диета и това не е никак случайно.

Изследователите анализират каква е връзката между консумацията на домати в продължение на години и показанията на кръвното налягане. В експеримента участват над 7000 мъже и жени на възраст от 55 до 80 години като голяма част от тях вече са с поставена диагноза хипертония, а други имат редица предпоставки за високо кръвно налягане - като фамилна обремененост, диабет тип 2 и други.

Снимка 649325

Източник: iStock

Анализира се както количеството домати и доматени продукти, които участниците са консумирали, така и стойностите на тяхното систолично и диастолично кръвно налягане. Така за три години наблюдение се доказва, че тези, които са консумирали най-много домати, усещат най-големи ползи. А дори само един домат на ден намалява с 36% рискът хора без хипертония да я развият в последствие.

Дори при вече диагностицирана хипертония хората имат по-голяма вероятност да намалят нивата си на кръвно налягане, ако ядат домати, отколкото ако не ядат. Когато обаче хипертонията е втора или трета степен, ползи от консумацията на домати вече не се наблюдават. Това се случва при дългогодишни проблеми с кръвното и наличие на атеросклероза, предава The Healthy.

Честата консумация на домати е полезна за всички, защото дори на този етап да нямаме проблеми с кръвното, тя може да ни предпази от евентуални проблеми в бъдеще. А ако изпитваме известни показания в стойностите на кръвното, най-доброто, което можем да направим за себе си, е да пристъпим към здравословни промени в храненето и начина си на живот - повече движение, по-малко сол и ежедневни салати с домати.

Пресни, от консерва или на пюре - кои домати за какво се ползват

Пресни, от консерва или на пюре - кои домати за какво се ползват

И защо винаги при възможност да избираме пресни

Ползите от доматите за сърдечно-съдовата система се дължат най-вече на калия, който те съдържат. Именно това вещество има доказаното свойства да намалява кръвното налягане. Ликопенът пък е силен антиоксидант, който защитава атериите от промените, които настъпват с напредване на възрастта. Важно е обаче да обръщаме внимание на съдържанието на сол в консервите с домати, защото то може да неутрализира ползите от тяхната консумация.