Всички сме чували, че любовта ни дава крила и пеперуди в стомаха, но е възможно да идва в комплект и с високо кръвно налягане. Хипертонията е една от предпоставките за сърдечно-съдови заболявания, от които умират много хора всяка година, а бракът, оказва се, допринася и ние да чуем тази диагноза. И така буквално може да ни скъси живота.

Според проведено изследване сред хиляди двойки в различни държави, жените, които са омъжени за мъже с високо кръвно, имат 9% по-висок риск също да развият хипертония от тези, чиито съпрузи не са хипертоници. Същото се отнася и за обратния случай. Пояснява се, че за високи се считат стойности над 140/90.

И тъй като високото кръвно на половинката ни е предпоставка и ние да се сдобием с хипертония, учените съветват да се вземат не индивидуални мерки, а такива, които засягат и двамата - например промени в начина на живот, движение и хранене.

Снимка 645310

Източник: iStock

Тези промени може да са труднопостижими, но когато имаме подкрепата на любимия човек и ги правим заедно, шансът да успее е по-голям, предава Daily Mail.

А необходимостта от мерки е наистина голяма, защото високо кръвно налягане е предпоставка за редица животозастрашаващи състояния като инсулти, инфаркти, аневризми и други. И ако искаме да имаме повече време, което да прекараме с половинката си, е важно да си обърнем внимание навреме.