Вече официално може да заявим - в сезона на дините сме. Лятото си я хапваме в изобилие, най-често самостоятелно, но комбинацията с краве сиренце също ни допада. Най-вкусна ни е обаче, когато е свежа.
Оказва се, че за това не е нужно да я охлаждаме в хладилника. Освен това ниските температури влияят негативно на вкуса и текстурата на динята.
Може и да останем изненадани, но всъщност идеалната температура за съхранение на диня е между 10 и 15 градуса по Целзий. А в повечето хладилници е доста по-студено.
Източник: iStock
Ако обаче сме купили плода вече изстуден, най-добре е след като се приберем у дома, да го сложим именно в хладилника. В случай че пък не е бил предварително охлаждан, той ще се чувства съвсем добре и на стайна температура - издържа до цели 10 дни.
Основната причина да ни съветват да не държим динята при ниска температура е, че тя може да загуби яркия си червен цвят и да придобие неприятен вкус. Също така, силното изстудяване уврежда кората и прави текстурата на плода отвътре кашкава.
Източник: iStock
И освен на вкусовите качества, съхранението на динята в хладилник, влияе и на хранителните. Добре е да я държим на стайна температура, за да набавим на организма си възможно най-много от антиоксидантите, на които е богата тя, когато я ядем.
Така че, в случай че не сме си купили предварително нарязана или вече охладена диня, съвсем спокойно може да я съхраняваме цяла на хладно място в кухнята, пише lifehacker.