Вече официално може да заявим - в сезона на дините сме. Лятото си я хапваме в изобилие, най-често самостоятелно, но комбинацията с краве сиренце също ни допада. Най-вкусна ни е обаче, когато е свежа.

Дехидратацията, дините, пъпешите, тараторът и други начини да си набавим вода през лятото

Какво да ядем и пием, когато сме дехидратирани

Не само водата върши работа

Оказва се, че за това не е нужно да я охлаждаме в хладилника. Освен това ниските температури влияят негативно на вкуса и текстурата на динята.

Може и да останем изненадани, но всъщност идеалната температура за съхранение на диня е между 10 и 15 градуса по Целзий. А в повечето хладилници е доста по-студено.

Снимка 582699

Източник: iStock

Ако обаче сме купили плода вече изстуден, най-добре е след като се приберем у дома, да го сложим именно в хладилника. В случай че пък не е бил предварително охлаждан, той ще се чувства съвсем добре и на стайна температура - издържа до цели 10 дни.

Основната причина да ни съветват да не държим динята при ниска температура е, че тя може да загуби яркия си червен цвят и да придобие неприятен вкус. Също така, силното изстудяване уврежда кората и прави текстурата на плода отвътре кашкава.

Снимка 582700

Източник: iStock

И освен на вкусовите качества, съхранението на динята в хладилник, влияе и на хранителните. Добре е да я държим на стайна температура, за да набавим на организма си възможно най-много от антиоксидантите, на които е богата тя, когато я ядем.

Диня с чили или как да си направим вкусна нетрадиционна салата

Най-неочакваната салата с диня

Става за минути и идеална за жегите

Така че, в случай че не сме си купили предварително нарязана или вече охладена диня, съвсем спокойно може да я съхраняваме цяла на хладно място в кухнята, пише lifehacker.