Всички знаем, че кафявият ориз е по-полезен от белия. Последният е неговият рафиниран вариант и в него липсват ценни трици (форма на диетични фибри), и зародиши.
"Пълнозърнестият кафяв ориз осигурява по-важни хранителни вещества, като магнезий, желязо, фибри, витамини от група В и антиоксиданти", казва здравният експерт Лиза Московиц пред Eat This, Not That!.
Но и той, подобно на куп други полезни храни, има своите слаби страни, с които е добре да сме наясно.
Източник: iStock
Тъй като кафявият ориз съдържа повече фибри, може да причини храносмилателни разстройства като подуване на корема и диария, особено ако сме с по-чувствителни стомаси.
Той съдържа и сериозно количество антинутриенти - съединения, които забавят усвояването на някои хранителни вещества. Не му липсва и фитинова киселина, заради която пък често не можем да се възползваме максимално от редица ценни минерали като цинк, калций и желязо.
Източник: iStock
Кафявият ориз е нишесте и в случай че имаме проблеми с нивата на кръвната захар, трябва да внимаваме с размера на порциите, в които той преобладава.
И не на последно място - не бива да пренебрегваме друг елемент в състава му. И това е арсенът, който е токсичен химикал и често се свързва с болести като рак, сърдечни заболявания и диабет.
Но и с него бихме могли да се справим. За да избегнем страничните ефекти от токсина, трябва първо да изплакнем добре ориза, после да го накиснем за малко във вряла вода и чак след това да се заемем с приготвянето му.