Всички знаем, че кафявият ориз е по-полезен от белия. Последният е неговият рафиниран вариант и в него липсват ценни трици (форма на диетични фибри), и зародиши.

Белият ориз, кафявият ориз, дивият ориз, разликите между тях и кой е най-полезен

Защо белият ориз не е за предпочитане

И неговите по-здравословни алтернативи

"Пълнозърнестият кафяв ориз осигурява по-важни хранителни вещества, като магнезий, желязо, фибри, витамини от група В и антиоксиданти", казва здравният експерт Лиза Московиц пред Eat This, Not That!.

Но и той, подобно на куп други полезни храни, има своите слаби страни, с които е добре да сме наясно.

Снимка 543549

Източник: iStock

Тъй като кафявият ориз съдържа повече фибри, може да причини храносмилателни разстройства като подуване на корема и диария, особено ако сме с по-чувствителни стомаси.

Той съдържа и сериозно количество антинутриенти - съединения, които забавят усвояването на някои хранителни вещества. Не му липсва и фитинова киселина, заради която пък често не можем да се възползваме максимално от редица ценни минерали като цинк, калций и желязо.

Снимка 543550

Източник: iStock

Кафявият ориз е нишесте и в случай че имаме проблеми с нивата на кръвната захар, трябва да внимаваме с размера на порциите, в които той преобладава.

И не на последно място - не бива да пренебрегваме друг елемент в състава му. И това е арсенът, който е токсичен химикал и често се свързва с болести като рак, сърдечни заболявания и диабет.

Оризът, арсенът в него и как да го готвим правилно, за да отстраним вредния химикал

Как да отстраним вредния арсен от ориза

Най-добрият метод, според учените

Но и с него бихме могли да се справим. За да избегнем страничните ефекти от токсина, трябва първо да изплакнем добре ориза, после да го накиснем за малко във вряла вода и чак след това да се заемем с приготвянето му.