Кафето с неговите малки и тъмни зърна прави толкова много за всички. Напитката, приготвена от тях пък, има силата да ни сближава с другите, да ни ободрява и да ни вдъхновява в ежедневието.
Независимо дали се отглежда в Етиопия, Бразилия или Индонезия, кафето може да бъде приготвено по изумително много начини.
Вероятно затова и CNTraveler са решили да ни покажат някои от най-вкусните кафе напитки, традиционно поднасяни в различни части на планетата. Дано някога да имаме и удоволствието да ги опитаме.
Баракито от Канарските острови
Източник: iStock
Кафенетата на остров Тенерифе поднасят напитка Barraquito, която съчетава няколко различни вкуса - наситения дъх на лимонова кора, гъсто кондензирано мляко, пикантна канела и топъл Ликьор 43.
Съставките на богатото еспресо се наслагват една върху друга в прозрачна чаша, през която виждаме различните кафяви нюанси, преливащи един в друг. Напитката, наподобяваща парфе, често се сервира и като десерт.
Ирландско кафе - от Ирландия, естествено
Източник: iStock
Ако има нещо по-добро от кофеина, това е кофеин с добавен алкохол. Изглежда това е било добре известно на човека, изобретил ирландското кафе. Смесвайки горещо кафе, студена сметана, силно уиски и захар, този коктейл успява едновременно да държи нащрек и да отпусне щастливците, които го вкусят.
Бяло кафе от Малайзия
Източник: iStock
Не, бяло кафе не означава воднисто кафе. Поне не и в Малайзия. Получава се, когато леко изпечените кафени зърна се напоят в палмово масло. По този начин съдържанието на кофеин намалява, а вкусът става по-деликатен. По-нататък фино смлените зърна се сваряват и към тях се добавя подсладено прясно мляко.
Филтрирано кафе от Индия
Източник: iStock
За да приготвим индийско филтърно кафе, е нужно да смелим фино зърната, след това да ги сварим с помощта на традиционен индийски метален филтър и да добавим разпенено мляко. Обикновено напитката се сервира в чаша от неръждаема стомана, която охлажда кафето.
Кафе с мляко от Франция
Източник: iStock
Както всички френски неща, "кафе о ле" е едновременно стилно и вечно. Приготвя се от еспресо и мляко, подгрято на пара. Различава се от лате и капучино по това, че млякото не е наслоено отгоре, а се излива небрежно по краищата на чашата. Поднесено така, то е перфектната компания за кроасан или шоколадов бонбон.
Кафе Bombón от Испания
Източник: iStock
Тази напитка е традиционна за Валенсия, макар че наподобява някои от Югоизточна Азия. Тук кафето и млякото се смесват по начин, който създава три цветови нива - кремав, тъмен и бял. Обикновено се сервира в прозрачна чаша и се разбърква преди пиене.
Кайзер меланж от Австрия
Източник: iStock
Виенското кафе може да се похвали с интересен произход. Когато преди четири века турците обсаждат града, те донасят изобилни торби с кафе на зърна. Скоро след като са отблъснати, в града изникват многобройни кафенета. Ето защо не е изненадващо, че Австрия разполага с достатъчно собствени рецепти за приготвяне на кафени напитки. Когато пътуваме натам, непременно ще опитаме Kaisermélange - еспресо, покрито със смес от яйчен жълтък и бита сметана.
Кафе Touba от Сенегал
Източник: iStock
Това, което прави тази напитка изключителна, е нейният пикантен вкус. Кафе Touba се приготвя с помощта на карамфил или с пикантен гвинейски пипер (наричан още "райски зърна"). Подобно на някои от другите споменати кафе напитки, Touba идва с щедра порция захар.
Турско кафе
Източник: iStock
Традиционното турско кафе, или Türk Kahvesi, не се филтрира. Оттук идва и прочутата му плътна консистенция, наподобяваща мексикански горещ шоколад. Много фино смляното кафе се комбинира със захар в медено джезве. Полага се на тих огън, докато заври - може и няколко пъти, в зависимост от метода. Разлива се в малки, богато украсени чаши.
Кафе Sua Da от Виетнам
Източник: iStock
В тази любима на мнозина напитка, едро смлените изпечени зърна се прецеждат бавно през традиционна виетнамска преса за кафе, известна като cà phê phin. След това се смесват с подсладено кондензирано мляко и натрошен лед за силно ароматна и освежаваща глътка.