Който си мисли, че ДНК-то на всеки е константна величина, която не се променя по никакъв начин, съжаляваме, но е на грешен път. 

Кафето и каква е тайната на съвършеното еспресо

Как две чаши еднакво еспресо да нямат различен вкус

Учените дават нова формула за перфектната чаша кафе

Оказва се, че при при хората, които тренират интензивно, се наблюдава промяна в химичния състав на тяхната ДНК и най-вече при металните химически елементи. Въпросното явление в основния генетичен код е известно като епигенетични промени и се случва в участъците от ДНК, където се активират гените, подпомагащи адаптирането на организма към физическото натоварване.

Благодарение на това всеки човек, който тренира интензивно, успява да придобие по-голяма мускулна сила, да натрупа мускулна тъкан и да има по-добър метаболизъм.

Снимка 469687

Източник: iStock

Още по интересното в случая е, че учените установили, че кофеинът в кафето влияе върху мускулите ни по същия начин и причинява същата промяна в ДНК-то на човек, пише Science Daily.

Джулийн Цийрат от Каролинския институт в Швеция обяснява, че действието на кофеина наподобява свиването на мускулите, което се случва по време на тренировка. Въпреки това ученият напомня, че все пак кафето не може да замести упражненията.

Спортът, зрението и видовете тренировки, които вредят на очите ни

Спортовете, опасни за зрението ни

За какво да внимаваме