Кафето е една от най-консумираните напитки в света. През последните 30 години непрекъснато нарастващото потребление води до 60% увеличение в отглеждането и производството му. А това се оказва сериозен заплаха за околната среда, на която час по-скоро трябва да се намери ефективно решение.

Разтворимото кафе, процесът по производството му и с какво се различава от обикновеното

Ето как се прави разтворимото кафе

И има ли истинско кафе в него

Основните проблеми, свързани с повишеното потребление на кофеиновата напитка, са обезлесяване на обширни райони и големи нужди от вода и енергийни ресурси. Голяма част от кафето преминава през процес на мокро смилане, при който се използват огромни количества вода за отстраняване на целулозата от него. Следва сушене и печене, които пък изискват много енергия.

Бразилия, която е най-големият производител на кафе в света, отбеляза 15-годишен връх в обезлесяването на тропическите гори на Амазонка. Само за периода август 2020 г. - юли 2021 г. площта на горите намалява с 13 235 квадратни километра. 

Снимка 557590

Източник: iStock

Но колкото отглеждането на кафе оставя своя отпечатък върху природата, толкова и тя има своя ефект върху него. Тази година в Бразилия имаше невиждано ниски температури и суша, които доведоха до покачване на цената на кафето до най-високите стойности от седем години насам. А прогнозата е, че цените ще продължат да вървят нагоре.

Именно заради тези процеси учени от Финландия се заемат с амбициозната и сложна задача да създадат алтернативна технология за производство на кафе. Техническият изследователски център на VTT във Финландия успешно създава кафе клетки в биореактор за клетъчно земеделие в опит да направи производството на кафе по-екологично, предава CNBC.

Отглеждането на кафе в лабораторни условия има не едно и две предимства. С него се елиминира нуждата от обезлесяване, за да се освобождават големи площи, на които да се засаждат кафе култури. Освен това при процеса може да се използва рециклирана вода.

А кафето може да се произвежда целогодишно и във всяка точка на света при контролирани условия, с което да се намалят разходите за транспорт, както и замърсяването, до което той води. Така ще се ограничат и спекулите с цената на кафето. Всичко звучи прекрасно, но засега тази технология е прекалено скъпа, за да се въведе масово.

Кафето, канелата и добавката, с която кофеиновата напитка подсилва метаболизма

Добавката към кафето, с която горим мазнини

За още по-добро начало на деня

Учените уточняват, че изходният продукт, който получават в лабораторни условия, не е кафе на зърна, а лиофилизиран прах, който може да се приготвя по същия начин, както и мляното кафе.