Всеки ден в световен мащаб се изпиват над два милиарда чаши кафе. Както всяко друго нещо обаче, и самата напитка, и начините на приготвянето й се променят във времето, следвайки новите тенденции.

Матча лате, кофеин, теанин, катехин и как да си приготвим този отличен заместник на кафето

Как да си приготвим перфектното матча лате

И защо е чудесен заместник на кафето

Разтворимото или инстантно кафе е създадено още през 1901 г., като позволява бързото и лесно приготвяне на напитката, без необходимостта от джезве или специална машина.

Процесът по превръщането на кафените зърна в разтворими гранули започва с изпичането им при 200 градуса, което ги оцветява в добре познатия ни и любим кафяв цвят. След това те попадат в машина, която ги смила до груб прах.

Снимка 417292

Източник: iStock

От този прах се приготвя кафе чрез машини, използващи за целта гореща пара и високо налягане. Така получената течност се нагрява, докато не се кондензира и сгъсти.

Екстрактът изтича върху подвижна лента, като се разпределя на тънък слой, и достига до следващата си спирка - камера с температура от -50 градуса. Замразяването се прави с цел да се запази ароматът. След това слоят кафе, който все още се пренася от лентата, бива разбит на гранули.

Снимка 417293

Източник: iStock

Но в тези гранули все още има вода, която трябва да бъде отстранена. За целта е необходимо да престоят в специални тръби в продължение на пет часа. При това водата трябва да се премахне, без кафето на гранули да се втечнява отново, тъй като в противен случай ароматът му ще изчезне. Това се постига по следния начин:

  • Гранулите се нагряват до 60 градуса под силен вакуум;
  • Под налягане замръзналата вода директно се изпарява от гранулите, без да преминава в течност - този процес е известен като сублимация;
  • Гранулите напускат тръбата дехидратирани. Те ще запазят това си състояние при стайна температура.
Ирландско кафе, Buena Vista и какви са тайните на най-добрата топла напитка в Сан Франциско

Как се прави най-доброто ирландско кафе в Сан Франциско

Слушаме професионалистите и изпълняваме

Все пак понякога вкусът на гранулираното кафе се променя в процеса и е необходима добавката на допълнителни ароматни вещества, които наподобяват аромата на обикновеното кафе.