Ставаме сутрин и първото нещо, което искаме да усетим, е ароматът на горещо кафе. След него се чувстваме като нови и сме готови за предизвикателствата на деня.

Кофеин, кафе, чай, шоколад и какви са ползите от тях

Как работи кофеинът, след като попадне в тялото ни

Ободряващото действие на чаша с кафе

Ако сме фенове на кофеиновата напитка, със сигурност познаваме това приятно чувството. Но има и едни други хора, които може също много да обичат кафе, но по-добре да го избягват. А причината е кофеинова чувствителност.

Това е състояние, при което усещаме ефекта на кофеина прекалено бързо, дори да сме консумирали и съвсем малко кафе. Така само една чаша от напитката може да ни се стори все едно сме изпили три или четири.

Снимка 520929

Източник: iStock

А в резултат идват главоболие, безсъние, тревожност, тремори, ускорен пулс. Тези признаци на кофеинова чувствителност нормално продължават в рамките на няколко минути до няколко часа.

Причината за това състояние, което не е особено често срещано, е заложена в нашите гени. 95% от метаболизма на кофеина в организма зависи от ензим в черния дроб. Той има две разновидности и носителите на едната разграждат кофеина по-бавно и съответно ефектът от него идва постепенно и малко по-късно.

Снимка 520931

Източник: iStock

Ако обаче сме с другия тип ензим, само няколко глътки кафе могат не просто да ни разсънят, а да ни доведат до състояние, което не е никак приятно. И тази генетична предразположеност е трудно да бъде преодоляна. Вариантът колкото повече кафе пием, толкова повече свикваме към него, невинаги е най-доброто решение, предава Business Insider.

Понякога кофеиновата чувствителност може да се появи и с напредване на възрастта, когато влиянието върху съня се увеличава, както и при приема на някои лекарствата или пък при бременност. Разбира се, ако пием кафе веднъж в месеца, също ще го усещаме много по-силно, отколкото ако консумираме по две чаши на ден.

Кафето, комарите, лошият дъх и още приложения от утайката му

6 любопитни приложения на утайката от кафето

Пълен отличник - като самата напитка

Най-важното е да се вслушваме в сигналите на тялото си и ако то просто не реагира добре на кофеина, да му намерим заместници. Можем да започнем да тренираме сутрин за повече тонус и да пием много вода, за да избегне умората и липсата на концентрация.