За много хора денят не може да започне, докато не изпият първата глътка ароматно кафе. Заедно с удоволствието, пиенето на кафе носи и много ползи за здравето, включително в борбата с чернодробни заболявания, диабет тип две и поддържането на теглото.

Кафето, наднорменото тегло и как кофеиновата напитка ни помага да се борим с килограмите

Кафето - унищожител на мазнините в женското тяло

Верен приятел в отслабването

Наскоро стана известна още една причина да не се отказваме от любимата напитка. Испански учени от Автономния университет в Мадрид откриха интересна връзка между консумацията на кафе и слуха.

Те анализират консумацията на кафе сред 36 923 души на средна и по-напреднала възраст. Слухът им е проверен в началото и след това още два пъти за 11 години. 

Снимка 517496

Източник: iStock

Според резултатите от проучването мъжете, които пият поне по чаша кафе на ден, намаляват риска от загуба на слух с 15%. Ползата е еднаква, независимо дали консумираното кафе е кофеиново или безкофеиново, филтрирано или нефилтрирано. 

Резултатите отчитат и други фактори, като тютюнопушене, излагане на шумна музика или шумна работна среда, пише Daily Mail.

Снимка 517497

Източник: iStock

Такава връзка обаче не е установена при жените. Учените обясняват това с по-високите нива на хормона естроген при жените, който ги предпазват от загуба на слуха с годините и затова значението на храната не е толкова голямо в това отношение.

Кафето, депресията, жените и каква е връзката помежду им

Защо жените трябва да пият повече кафе

Какво сочат данните от ново проучване

Вероятната причина за полезното действие на кафето върху слуха е фактът, че съдържа антиоксиданти и има противовъзпалителни свойства. Увреждане на митохондриите - енергийните генератори в клетките, може да допринася за дегенеративните болести, каквото е и намаляването на слуха. А антиоксидантите имат предпазен ефект върху митохондриите.

Резултатите от проучването са публикувани в списание Clinical Nutrition.