Зимите са синоним на топли чаши от любимата ни напитка - чай, кафе или дори шоколадово мляко. Може би сега е и точният момент да пробваме нещо ново и необичайно; нещо, което не сме се осмелявали да опитаме досега, като кафе с масло например. 

Кафето, въздържанието от него и ползите от кофеиновия детокс

Нуждаем ли се от кафе детокс

Време е за промяна

Какво е кафе с масло

Известно е, че поотделно и маслото, и кафето имат много хранителни ползи. В комбинация обаче те изгарят мазнините в тялото и помагат да усещаме ума си по-ясен.

Всичко, от което се нуждаем, е сварено кафе, безсолно масло и малко кокосово масло. Всъщност кафето с масло се консумира вместо обилна закуска от тези, които са на кето диета (с високо съдържание на мазнини и с ниско съдържание на въглехидрати).

Снимка 462367

Източник: iStock

Как да го приготвим

За да направим тази напитка, се нуждаем от чаша готово сварено кафе, една до две супени лъжици кокосово масло, една до две супени лъжици безсолно масло или масло гии (пречистено масло). Смесваме съставките в блендер и разбъркваме, докато напитката ни заприлича на пенесто лате. Важно е разбъркването да стане в блендер, защото ако просто поставим маслото в горещото кафе, то се отделя отгоре на чашата като каймак.

Капучино, лате и каква е разликата между двете кафе напитки

Разликата между капучино и лате

Малка, но от съществено значение

Хранителна стойност

Една чаша кафе с масло съдържа наситени мазнини и витамин А, което е добро за здравето на кожата, зрението и цялостния имунитет на организма. В напитката има също и малко количество калций, витамини К, Е и B.

Снимка 462368

Източник: iStock

Въпреки че няма много проучвания, които ясно да обясняват ползите за здравето на това кафе, хората, които го пият, казват, че им помага да имат повече енергия и умствена яснота. Освен това потиска глада. Мазнините в кафето забавят храносмилането и увеличават усещането за пълнота в тялото, а това може да доведе до загуба на тегло.

Смята се, че маслото с кафе осигурява дълготрайна енергия, вероятно защото наситените мазнини могат да удължат ефектите на кофеина. 

Кафе капсулите, рециклирането и какви варианти имаме

Защо не е добра идея да пием кафето си от капсули

С мисъл за планетата