Обичаме и капучино, обичаме и лате. В търсене на най-точната диференция на всяко едно от тях попаднахме на статия на Eat This Not That, които разговарят с Ед Мофат - експерт по кафетo и съосновател на кафе пекарната Common Room Roasters в САЩ.

Ароматът, горчивината и три малко известни факта за кафето

Три малко известни факта за кафето

Съвети за по-добро кафе

Лате срещу капучино - основни разлики

Според кафе експерта, за да разберем основните разлики, най-добре е да започнем с точното значение на всяка дума. "Лате" (latte) е италианската дума за мляко. Така че технически напитката се нарича кафе лате, което означава кафе мляко.

Капучиното също има италиански произход. Думата "капучино" (cappuccino) е свързана с италианския монашенски орден на братя Капуцини. Те са известни с мисионерската си дейност и помощ за бедните още от XVI век. Защо обаче кафе напитка е кръстена на дългогодишен монашески орден? 

Снимка 455715

Източник: iStock

Капуцините са широко разпознаваеми с отличителния си гардероб: кафява роба с дълга заострена качулка, която виси на гърба. Капучио (Cappuccio) е италианската дума именно за тази качулка, от която произлиза и думата капучино. Когато напитката се появява за първи път, тя е кръстена на братята Капуцини, заради цвета, който еспресото добива, след като се смеси с мляко - този на техните дрехи.

Колко мляко има капучиното в сравнение с латето

Едно лате съдържа повече мляко от капучиното. И двете напитки имат двойна доза кафе. Въпреки това, латето има по-високо съотношение на мляко към кафето от капучиното, което го прави по-меко и по-млечно. Ето защо латето се сервират в по-големи чаши от капучиното.

Снимка 455713

Източник: iStock

Има ли латето същия вкус като капучиното

Предвид различните съотношения на млякото в тези напитки, ароматът на кафе в капучиното е много по-силен, отколкото в латето.

"Тъй като капучиното се сервира в по-малка чаша, то има по-тежък аромат на кафе с повече киселинност, поради по-голямото количество еспресо и по-малкото количество мляко", заключва Мофат.

Кафето и кои са най-скъпите видове в света

Най-скъпите кафета в света

От Колумбия до Ямайка