За мнозина денят е невъзможно да започне преди първата чаша кафе. Като любители на кофеиновата напитка, и за нас е немислимо да я изключим от ежедневната си рутина.

Учени са изчислили, че един възрастен човек не бива да консумира повече от 400 милиграма кофеин на ден. Въпреки ползите от кафето, в по-големи количества то по-скоро ни вреди, отколкото да ни помага.

Затова и идеята за кратък кафе детокс може би наистина си заслужава. Поне заради тези причини.

Сън

Знаем, че кофеинът е враг на здравия сън, въпреки че при някои хора този ефект въобще не се забелязва. Кофеинът остава в кръвта ни около пет часа, така че следобедната чаша кафе ни в повечето случаи ни действа и след края на работния ден.

А ако решим да си направим експеримента да живеем без кафе за няколко дни, вероятно ще усетим подобрение в качеството на съня, какво и във времето, необходимо ни за заспиване.

Снимка 448851

Източник: iStock

Орална хигиена

Кафето е един от враговете на белите зъби. Ако успеем да се въздържаме, ще си гарантираме по-бяла усмивка и по-здрав емайл.

Отслабване

В много диети кафето присъства като помощник в борбата с килограмите. Но ако сме свикнали да го пием с мляко (или няколко сметанки) и много захар, то тогава със сигурност повече ни пречи на отслабването, пише MSN.

Настроение

Прекомерната консумация на кофеин оказва отрицателен ефект и върху емоциите ни, като води до стрес, нервност и безпокойство. Ако заменим сутрешната (и следобедната) чаша кафе с чай например, след няколко дни ще се почувстваме по-спокойни.

Кафето, климатичните промени и ще останем ли без кофеиновата напитка

Ще се превърне ли кафето в лукс

Какво може да причини това

Американските учени препоръчват кафе детоксът да продължи пет дни. В първите ден-два отново си позволяваме по една чаша, а в следващите спираме напълно с кофеиновата напитка. Ако усетим положителен ефект от промяната, то тогава новият ни навик вероятно трябва да се превърне в новата ни рутина.