По-малко е от лате, но е по-различно от кортадо и макиато. Що е то?
Пиколо лате (piccolo latte) или малко лате, както предполага преводът от италиански. Нека обаче името му не ни подвежда, защото малкото лате не е създадено по идея на италианците, а на австралийците, на които им се е искало да пият кафе с мляко през целия ден, но то да бъде по-малко по размер от латето.
За да си приготвим и ние едно малко лате, е нужно към една част чисто еспресо да добавим две чести затоплено на пара мляко, като оставим от пяната само малко количество най-отгоре в чашата. Докато стандартното лате е около 230 мл, то по-малката му версия е почти наполовина - 90 до 120 мл.
Източник: iStock
Заради размера си пиколо латето е сравнявано с кортадо и макиато, но всъщност се различа и от двете. Кортадото се прави с равни части еспресо и мляко с малко или без никаква пяна, докато за макиатото пък се добавят само супена лъжица или две мляко към дозата еспресо.
И както вече уточнихме, малкото лате си го приготвяме в съотношение 1:2 съответно еспресо и топло мляко, с тънък слой пяна отгоре. Това, което се получава, е едно по-малко интензивно, по-млечно, деликатно и малко по-сладко кафе в сравнение с кортадо и макиато, пише Tasting Table.