Това се счита, че е кафето на приятелството. И на гостоприемството. Играе съществена роля дори и в предсватбени тържества.

Кафе, кафе нитро, азот, как се приготвя то и по какво си прилича с бирата

Кафето, което прилича на... бира

Има мехурчета, разбира се

Историята на това кафе ни връща още в Османската империя, където задача на жените в харема на султана е била да усъвършенстват приготвянето му.

А пък ритуалът, който се изпълнява и до днес, е бъдещата булка да го приготвя, докато кандидат-съпругът задава въпроси на родителите ѝ.

Снимка 597172

Източник: iStock

Вероятно вече всеки се е досетил, че става дума за турското кафе.

Но ето и още един любопитен факт - още през 2013 г. то дори си е отредило специално място в списъка на ЮНЕСКО за нематериално културно наследство.

Снимка 597171

Източник: iStock

Турското кафе се приготвя в джезве с дълга дръжка и върху горещ пясък, като се изчаква, докато почти кипне, и чак след това се сипва в чаша.

Снимка 597173

Източник: iStock

Друг детайл при поднасянето му е локумът, който задължително присъства заедно с чаша вода, за да се "подготви" небцето за вкуса на силното кафе.

Еспресо романо, историята му и как се приготвя този вид кафе

Кое е кафето на римляните

Хем сладко, хем кисело

Турското кафе се сервира и нефилтрирано. Това означава, че на дъното на чашата обикновено остава утайка. Разбира се, тя не се консумира, а вместо това се обръща върху чинийка и така може дори да се гадае бъдещето, пише Tasting Table.