Често обвиняваме храните, когато имаме проблеми с храносмилането и киселини. Истината обаче е, че и много напитки могат потенциално да раздразнят стомаха ни и да нарушат иначе здравословния поток на храносмилателния ни тракт.

Загуба на тегло, отслабване и навиците, които ни пречат да го постигнем

Ето какво ни пречи да отслабнем

5 причини, които ни спъват да свалим излишните килограми

Някои от тях съдържат съставки, които повлияват на производството на киселина в стомаха ни, дехидратират ни, с течение на времето водят до изтъняване лигавицата на стомаха и червата или дори оказват влияние на хормоните ни по определени начини. Ето такива напитки допринасят и за лошо храносмилане.

Освен това има определени състояния, които могат да направят храносмилателния ни тракт по-чувствителен към ефектите на определени напитки, правейки ни по-уязвими към гадене, киселини, лошо храносмилане, болки в корема или други симптоми, които ни карат да прекарваме повече време в тоалетната, отколкото бихме  искали да признаем.

Снимка 602913

Източник: iStock

Сред напитките, които имат не много добра репутация, що се отнася до храносмилането, попадат енергийните, газираните напитки и алкохолът. В това число обаче влиза и кафето. Колкото ѝ любимо да ни е, от Eat This Not That ни разкриват защо трябва да внимаваме с него, особено ако имаме проблеми с храносмилането. 

Въпреки че кафето осигурява определени ползи за здравето, когато е част от качествена, добре балансирана диета, съдържанието на кофеин в тази напитка често обърква храносмилането ни.

Всъщност консумацията на кофеин понякога може да забави храносмилателния процес на тялото ни, поради способността му да освобождава хормони на стреса, като кортизол, адреналин и норепинефрин, които ускоряват сърдечната честота, като същевременно повишават енергийните ни нива.

Кафето, какаото, полифенолите и как да забавим стареенето на мозъка

Вкусни начини да забавим стареенето на мозъка

Особено в студените дни

Когато това се случи, кръвоснабдяването, което обикновено отива в червата ни, намалява и това повлиява на скоростта, с която тялото ни обикновено усвоява продуктите, които консумираме. Проучванията също така показват, че кафето понякога може да свръхстимулира производството на стомашна киселина, причинявайки киселинен рефлукс и киселини.