Съществуват десетки видове йога и всички те имат положителен ефект, както за духа, така и за тялото.

Ащанга, въздушна и 5 по-различни йога практики

5 по-различни йога практики

От ащанга до акро йога

Йогата на смеха например не е популярна колкото ащангата и включва поредица от упражнения за движение и дишане, които имат за цел да ни разсмеят, при това умишлено.

Като се има предвид, че смехът е заразен, не е изненадващо, че този вид йога е тръгнала от малка група в Мумбай през 1995 г., а днес вече се практикува в над 5000 клуба по целия свят.

Снимка 515095

Източник: iStock

Неин откривател е доктор Мадан Катария, семеен лекар в Мумбай. Той е убеден, че умението да се усмихваме насила би ни помогнало да се справим много по-бързо и ефикасно в стресови ситуации. Отделно насърчава оптимизма.

Снимка 515096

Източник: iStock

Практикуващите твърдят, че този вид йога сваля стреса и намалява риска от хронични заболявания. А смехът, както знаем, освобождава ендорфини и хормоните на щастието като допамин, и серотонин. Освен това потиска хормоните на стреса като кортизол.

Допаминът, серотонинът и ефектът на двата хормона върху начина ни на живот

Допамин и серотонин - защо не можем без тях

Каква е ролята на хормоните на щастието

И всички тези ефекти водят до по-добро настроение, по-слабото усещане на физическа болка, по-ниско кръвно налягане, засилват имунна система и борят депресията.

Нещо повече - смехът с други хора може да се превърне и в повод за нови социални контакти.

Borat: Subsequent Moviefilm, Саша Барон Коен, Amazon Prime и премиерата на втория филм за Борат

Борат се завръща

Задава се нова порция смях

Засилва се и усещането за сигурност и безопасност, което ни кара да се чувстваме по-спокойни, уточняват още от Healthline.