За това колко често и какъв алкохол е безопасно да консумираме учените водят спорове от години. Едно е сигурно - не бива да прекаляваме с количеството градусови напитки, защото вредите от тях са много. А дори да спадаме към пълните въздържатели, малко вероятно е никакъв алкохол да не попада в организма ни.
Причината е, че той се съдържа и в някои храни под формата на етанол, макар и в минимални количества. И това не е упоменато на етикета, защото процентното съдържание е наистина пренебрежително. Но с интерес установяваме, че все пак го има в някои продукти, за които със сигурност не сме подозирали.
Оказва се, че с най-високо алкохолно съдържание са ръженият хляб и питките за бургери - около 1.2-1.5%. В повечето плодове и плодови сокове също има 0.04-0.5% алкохолно съдържание, като сред първенците са зрелите банани.
Източник: iStock
Соевият сос пък е един от хранителните продукти с най-високо съдържание на алкохол - около 2%. Повече от него имат само ябълковият и винен оцет - 2.5-3%.
Тези проценти имат своето логично обяснение и са резултат от напълно естествени процеси на ферментация.
Източник: iStock
При хляб имаме втасване и мая, от която въглехидратите ферментират и се превръщат в етанол. Захарите в плодовете пък ферментират от въздуха и се превръщат в етанол и въглероден диоксид.
Затова и плодовите сокове, и млечните продукти, претърпели ферментация, имат някакъв нисък процент алкохолно съдържание, който обаче може да е малко по-висок от тези на безалкохолните бири, каквито се водят всички под 0.5%, припомня Daily Mail.