Всички сме чували неписаното правило, че щом се нахраним, е добре поне половин час да си починем, а не веднага да се захващаме с физически дейности. Това важи в най-голяма сила за плуването, което със сигурност не е най-доброто, което можем да направим след обилно хапване.

Храненето, гладът за вредни храни и навиците, с които да се преборим с него

Как да спрем да прегрешаваме с храна

Важните правила, които да спазваме

Но всяко правило си има изключения и в случая те може да задминат по ползи основните препоръки. Наистина да правим силови упражнения непосредствено след хранене може да ни докара дискомфорт в различни измерения, но пък една кратка разходка след закуската, обяда или вечерята има не една, а няколко ползи за нашето здраве.

Храносмилане

Казваме, че искаме да се поразтъпчем, за да ни слегне храната. И това не е просто извинение да станем от масата, а доказан факт. Според проучване, публикувано в Journal of Gastrointestinal and Liver Diseases, 15-минутна разходка след хранене подпомага "изпразването" на стомаха и ускорява обработването на приетата храна.

Снимка 536351

Източник: iStock

Газове

Има храни, които са по-трудни за обработване от стомаха и ни гарантират тези неприятни последствия. Можем да им противодействаме отново с кратка разходка. Според проучване от миналата година, хората, които страдат от синдром на раздразнените черва, трябва да повишат ежедневния брой крачки, които правят, за да могат да намалят подуването и газовете.

Кръвна захар

Ако искаме храната, която току-що сме изяли, да не предизвика рязък скок в нивата на кръвна захар, то тогава е добре да се разходим след хранене поне за 15 минути. Бавното ходене намалява концентрацията на глюкоза в кръвта, доказват различни изследвания. 

При хората, страдащи от диабет тип 2, разходката в продължение на 10 минути след всяко хранене понижава по-ефективно нивата на кръвна захар в сравнение с разходката за половин час в което и да е друго време на деня.

Снимка 536350

Източник: iStock

Килограми

Освен че по-ефективно сваляме кръвната захар, ходенето непосредствено след хранене се оказва и по-подходящо за отслабване, отколкото ако изчакаме час, след като сме се нахранили, и тогава решим да се пораздвижим, предава Eat This, Not That.

Плодовете, зеленчуците и предпазва ли ни тяхната консумация от стреса

Плодовете и зеленчуците - враг на стреса

Верни съюзници срещу редовния противник

Стрес

Добре знаем, че редовната физическа активност е един от най-лесните и ефикасни начини да се справим със стреса. За конкретно този търсен ефект няма значение точно кога ще се разходим, но ако го правим след всяко хранене, придобиваме полезен навик, който подпомага не само физическото, но и психичното ни здраве