Ясно е, че шоколадите, близалките и сладоледите са вредни за млечните зъби на децата, но как може човек да остане хладнокръвен и твърд пред умилителния детски поглед?

Истината е, че не би било проблем да позволяваме на децата си да ядат подобни сладости, ако през останалото време не им даваме храни със "скрита захар".

В тази група попадат мюсли баровете, плодовите млека, хлябът, газираните напитки, соковете, стафидите и други подобни храни, които на пръв поглед не попадат под категория "сладки".

Снимка 455156

Източник: iStock

Според стоматолозите тези храни са само част от проблема. Другият вредител на детските зъби са храните, които имат свойството да остават за дълго време между зъбите.

Процесът на тяхното гниене може да увреди млечните зъби в рамките на дни, което е често срещано явление при децата, за които миенето на зъби не е приятно или приоритетно преживяване.

Храните, които най-дълго се задържат в детската уста са чипсът, мекият хляб, бисквитите и онези неприятни (за възрастните) бонбони, които се разтеглят и полепват по цялата устна кухина.

Снимка 455155

Източник: iStock

Ако не можем да убедим детето си редовно да мие зъбите си с паста и четка, зъболекарите съветват да създадем у него навик за жабурене с вода веднага след ядене.

Чешмяната вода, зъбите и как ни помага да нямаме кариеси

Чешмяната вода всъщност е полезна за зъбите

Какво сочат данните от ново изследване

Това не е перманентно и супер ефективно решение, но изследвания показват, че този навик може да намали посещенията при зъболекаря наполовина, пише Daily Mail.